Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Birchall, după ce Licu a anunțat o „ședință cu scântei” la CSM: Poate în perioada următoare se ajunge la o normalitate

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 24 iunie 2019 Etichete: , ,

Luni dimineața, înainte de reuniunea plenului CSM, Bogdan Licu, procurorul general interimar, a declarat că se anunță o ședință cu scântei. În replică, ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus că speră ca în perioada următoare se va ajunge la o normalitate în CSM.

În cadrul CSM există tensiuni din cauza modalităţii de organizare a şedinţelor, mai mulţi membri fiind nemulţumiţi că nu sunt consultaţi de preşedintele CSM. Printre ei se află şi ministrul Justiţiei, care a comunicat public acest lucru, precum şi preşedintele ÎCCJ.

„Se anunţă a fi o şedinţă cu scântei”, a spus Bogdan Licu.

Ministrul justiţiei membru de drept in CSM. Imi aduc aminte ca la prima sedinta la care am participat erau tensiuni. Îmi exprim speranta ca, dacă nu astăzi sau mâine, poate perioada următoare să se poata ajunge la o normalitate, astfel incât CSM sa asigure ce zice Constituţia, garanţia independenţei justiţiei”, a replicat Ana Birchall.

De la ce au plecat nemulţumirile

Cristina Tarcea, Ana Birchall, Bogdan Mateescu, Andreea Chiș, Tatiana Toader, Cristian Ban și Florin Deac au criticat imprevizibilitatea zilei la care este convocat plenul.

Neînțelegerile au izbucnit după ce Ana Birchall, ministru al Justiției, a cerut președintelui CSM organizarea ședințelor astfel încât să nu se suprapună cu activitățile guvernamentale. Solicitarea a fost făcută în contextul în care săptămâna trecută ministrul nu a putut participa la ședința în care urma să se valideze concursul pentru șefia SIIJ. Nici alți magistrați nu au putut participa, astfel încât discuțiile s-au amânat pentru că nu a fost întrunit cvorum.

Ulterior solicitării ministrului și alți magistrați și-au exprimat nemulțumirea. Cristina Tarcea a declarat, pentru mainnews.ro, că nu a fost consultată niciodată cu privire la ziua de organizare a ședinței, deși ar trebui ca președintele CSM să facă acest lucru, având în vedere că are și alte atribuții în calitate de președinte al ÎCCJ.

De asemenea, mainnews.ro, a intrat în posesia unei scrisori din martie 2019 a patru membri ai CSM, în care aceștia cereau previzibilitate cu privire la întruniri.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com