Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Preşedintele Zelenski cere asistenţă internaţională pentru reconstrucţia Ucrainei

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 iulie 2022

Luni, 4 iulie, la Lugano, în Elveţia, va avea loc o întâlnire la care vor participa zeci de potenţiali donatori şi în cadrul căreia guvernul ucrainean intenţionează să îşi prezinte, pentru prima dată, priorităţile pentru reconstrucţia ţării devastate de război. În acest context, preşedintele Ucraieni, Volodimir Zelenski, a cerut asistenţă internaţională pentru reconstrucţia țării, într-un mesaj video publicat în weekendul premergător reuniunii.

„Ne pregătim în mod activ pentru începerea unei conferințe speciale în Lugano, Elveția. Prima zi a acesteia va avea loc luni. Un eveniment internațional de mare anvergură dedicat reconstrucției țării noastre. Reconstrucția în sensul larg al cuvântului. Este necesar nu numai să restaurăm tot ceea ce ocupanții au distrus, ci și să creăm o nouă bază pentru viața noastră, pentru Ucraina – sigură, modernă, convenabilă, fără bariere.

Acest lucru necesită investiții colosale – miliarde, noi tehnologii, cele mai bune practici, noi instituții și, bineînțeles, reforme. Și deja luni, Ucraina va prezenta la Lugano un punct de vedere național cu privire la modul de implementare a tuturor acestor lucruri”, a  declarat liderul de la Kiev, potrivit Președinției Ucrainei.

Zelenski a arătat că este vorba despre „cel mai mare proiect economic al timpului nostru în Europa”, ceea ce oferă țărilor „oportunități extraordinare” și „pentru fiecare companie pe care o vom invita să lucreze în Ucraina pentru a-și dovedi valoarea”.

Apoi, președintele ucrainean a făcut o trecere în revistă a distrugerilor suferite de țară de la izbucnirea războiului:

„Teritoriul a 10 regiuni a fost afectat de ostilități după 24 februarie. În acest timp, am reușit să eliberăm 1.027 de orașe și localități, iar alte 2.610 sunt încă sub ocupație rusă. Majoritatea dintre ele trebuie reconstruite, sute dintre ele au fost complet distruse de armata rusă, ele trebuie de fapt reconstruite de la zero. Dar, pe lângă asta, zeci de orașe din alte regiuni ale Ucrainei au fost lovite de rachete. Sute de întreprinderi au fost distruse. Printre acestea se numără și industrii complexe, foarte periculoase – chimie, metalurgie…”

Astfel, Zelenski a cerut asistenţă internaţională pentru reconstrucţia țării.

„Bineînțeles, am început deja să restabilim viața normală în comunitățile și teritoriile eliberate pe cont propriu, dar implementarea unui proiect de o asemenea anvergură în întreaga țară, asigurarea unor noi standarde de siguranță și a unei noi calități a vieții este posibilă doar prin atragerea capacităților internaționale.

Prin urmare, conferința de la Lugano poate deveni un pas important pentru reconstrucția Ucrainei. Iar atunci când vom pune în aplicare acest proiect – și sunt sigur că se va întâmpla – acest eveniment ar putea fi considerat începutul său.

Deși mai sunt încă multe de făcut pentru victoria noastră – și este o cale dificilă, pentru că războiul continuă – dar încă de pe acum trebuie să facem tot posibilul pentru ca agresorul să piardă nu doar pe câmpul de luptă, ci și din punct de vedere istoric, conceptual… Pentru ca toată lumea din Rusia să își amintească faptul că Ucraina nu poate fi distrusă de nimic, de nimeni, nici măcar de un război brutal”, a adăugat el.

Foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW