Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Președintele Sidepol, după demiterea celor patru șefi din cadrul Poliției Constanța: Decizia e corectă/ Unde au greșit oamenii legii în cazul accidentului provocat de Vlad Pascu

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 23 august 2023 Etichete: , , , ,

Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor(Sidepol), a menționat, pentru Main News, că decizia Ministerului de Afaceri Interne(MAI) privind demiterea celor patru șefi din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța(IPJ) „este corectă, cel puțin, în baza primelor concluzii ale Corpului de Control”, privind tragicul accident din stațiunea 2 Mai.

În urmă cu o zi, Sidepol cerea extinderea cercetărilor disciplinare față de șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța, șeful Poliției Mangalia, deoarece din punct de vedere managerial nu s-au asigurat că efectivele aflate pe teren sunt dotate corespunzător și cunosc procedurile legale în cazul șoferilor drogați.

Care sunt greșelile Poliției Constanța în cazul accidentului provocat de Vlad Pascu. Șeful de la Rutieră nu s-a „prins ” că autoturismul condus de tânărul drogat nu are RCA

Gabriel Gîrniță a menționat că primul șef din cadrul IPJ Constanța, care a greșit în cazul tragediei provocate de Vlad Pascu, este șeful Poliției Rutiere(n.r. demis în prezent), Constantin Stoian. Nici măcar el nu a dispus verificarea RCA-ului în cazul lui tânărului drogat, în vârstă de 19 ani.

„Șeful Serviciului Rutier este cel care a greșit în prima fază, atunci când a oprit tânărul șofer în data de 19 august  și a omis verificarea documentelor acestuia”.

Comisarul-șef  Dincă Marin, adjunctul IPJ Constanța, cel care se ocupa în mod direct de gestionarea problematicii pe linie de ordine publică si siguranță rutieră este cel care trebuia să se preocupe de asigurarea personalului specializat corespunzător în zonele de interes operativ ale litoralului, cât si de punerea la dispoziție a aparaturii necesare desfășurării activității în condiții optime a polițiștilor”, a menționat președintele Sidepol, Gabriel Gîrniță, pentru Main News.

Cum s-a aplicat principiul subordonării ierarhice la IPJ Constanța

Despre situația celor doi agenți și ofițerului care au gestionat inițial  cazul lui Vlad Pascu, reprezentantul Sidepol spune că au făcut demersuri pentru stabilirea situației, însă, superiorii lor „au decis altfel”.

„În ceea ce-i  priveste cei doi  agenți și ofițerul  care au gestionat cazul inițial, aceștia au efectuat toate demersurile necesare stabilirii situației de fapt, insa, cei aflați la continuitatea conducerii subunități în acea seară au decis altfel”, susține Gabriel Gîrniță.

Cum au acționat polițișii în trafic când l-au întâlnit pe Vlad Pascu . Ce a comunicat oficial Poliția Constanța

Pe  18 august șoferul a fost oprit în trafic de polițiștii rutieri, cu caracter preventiv, când i s-a atras atenția cu privire la respectarea normelor rutiere.

La 19 august, la 00:40, prin apel la 112, un bărbat a sesizat IPJ Constanța că un autoturism circula cu posibile încălcări ale legislației rutiere. Autoturismul a fost dat în atenție și au fost efectuate activități pentru localizare.

În jurul orelor 02:40 a fost depistat de o patrulă mixtă, polițist și jandarm, circulând pe drumul național 39 din Vama Veche. A fost legitimat conducătorul, dar și ce doi pasageri. În mașină, într-un pachet de țigări, a fost găsită o țigară tip joint și 4 pastile.

Șoferul a fost condus la secția de poliție unde a fost testat cu etilotestul, care a indicat valoarea 0”. A fost acolo până la 04:30. Conducerea IPJ Constanța spune că  șoferul Vlad Pascu nu prezenta semne specifice consumului de substanțe psihoactive. După ce a părăsit sediul poliției, s-a deplasat la o locație din Vama Veche unde ar fi consumat substanțe interzise. La 05:25, a avut loc evenimentul tragic în urma căruia două persoane au fost ucise și alte trei rănite. Inițial, a fugit de la locul accidentului, fiind convins că „a lovit o pasăre sau o vacă”.

Reprezentanții MAI spun că raportul de control de la IPJ Constanța nu s-a încheiat.

CITEȘTE ȘI: Patru șefi din cadrul IPJ Constanța, demiși în urma tragicului accident din Vama Veche 

Sursă foto: Sidepol 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW