Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Președintele Senatului îl reclamă pe premierul Florin Cîțu la Curtea Constituțională

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 15 septembrie 2021

Anca Dragu, președintele Senatului, a transmis miercuri, 15 septembrie, la Curtea Constituțională a României (CCR), o sesizare prin care reclamă că premierul Florin Cîțu nu a înaintat Parlamentului propunerile cu înlocuitorii miniștrilor USR PLUS care au demisionat din Guvern, pentru a demara procedura de reconfirmare în funcție a Executivului.

Vă solicit respectuos admiterea prezentei sesizări privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte, cu consecința obligării prim-ministrului de a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra noii compoziții politice a Guvernului”, se arată în sesizarea transmisă de Anca Dragu la CCR.

Anca Dragu susține că, în termen de 5 zile de când Klaus Iohannis a aprobat demisiile miniștrilor USR PLUS, iar documentele au fost publicate în Monitorul Oficial, premierul Florin Cîțu ar fi trebuit să înainteze președintelui noile propuneri de miniștri.

Parlamentul României este împiedicat a-și exercita atribuția sa de aprobare sau de respingere a noii compoziții politice a Guvernului din pricina omisiunii culpabile a prim-ministrului de a propune noii miniștri, cu intenția clară de tergiversare a procedurii în interes propriu, având în vedere alegerile interne care se desfășoară în cadrul PNL”, potrivit sursei citate.

Dacă CCR va admite sesizarea președintelui Senatului, prim-ministrul va fi obligat să vină cu o nouă formulă guvernamentală. După ce premierul ar înainta noile propuneri de miniștri, Executivul ar trebui să fie reconfirmat în funcție prin votul parlamentarilor.

Florin Cîțu: Un demers ilar

Premierul Florin Cîțu a comentat inițiativa președintelui Senatului, catalogând-o drept „un demers ilar”.

Eu cred că doamna Dragu vrea să scoată USR de la guvernare, pentru că asta cere, de fapt. Constituţia e clară. Înţeleg că doamna cere să vin cu numiri de noi miniştrii. Dacă se schimbă configuraţia Guvernului, nu pot fi miniştri de la USR PLUS”, a spus premierul, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 15 septembrie.

Ludovic Orban: Mandatul interimarilor e de 45 de zile

Ludovic Orban a precizat că premierul este obligat să vină în fața Parlamentului înainte de expirarea termenului de 45 de zile și că trebuie să obțină jumătate plus unu din voturile parlamentarilor.

Termenul este termenul care este prevăzut în Constituţie – durata maximă cu privire la asigurarea unui interimat la ministere. Această durată maximă este de 45 de zile, deci termenul constituţional pe care îl are Guvernul în cazul unei remanieri, cu schimbarea configuraţiei politice pentru a veni în faţa Parlamentului şi a putea cere votul pentru miniştrii plini care înlocuiesc miniştrii care au aparţinut altor formaţiuni politice, este de 45 de zile”, a declarat Ludovic Orban, la Parlament, citat de Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Scandalul moțiunii de cenzură s-a mutat la CCR: Anca Dragu și Ludovic Orban, front comun împotriva lui Florin Cîțu

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *