Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Președintele României în cadrul evenimentului „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”: Celebrăm 20 de ani de când România s-a alăturat familiei Nord-Atlantice, în care, astăzi, suntem integrați deplin și ireversibil

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 10 aprilie 2024

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 10 aprilie 2024, la Palatul Cercului Militar Național, o alocuțiune în cadrul evenimentului „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”.

Mesajul președintelui exprimă recunoașterea și celebrarea a două momente importante: Ziua NATO și aniversarea a 75 de ani de la înființarea acestei alianțe, dar și 20 de ani de la aderarea României la NATO.

„Sărbătorim Ziua NATO și marcăm aniversarea a 75 de ani de la înființarea celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie și, ceea ce este cu atât mai important pentru noi, celebrăm 20 de ani de când România s-a alăturat familiei Nord-Atlantice, în care, astăzi, suntem integrați deplin și ireversibil.

Aderarea țării noastre la NATO și parcursul nostru european au fost principalele obiective strategice naționale după Revoluția din 1989. Odată îndeplinite, apartenența la NATO a devenit unul dintre fundamentele solide pe care am dezvoltat România de astăzi, România un Aliat puternic, responsabil și respectat în Europa și în lume, profund angajat în arhitectura de securitate europeană și cea euroatlantică.

Perioada dificilă pe care o traversăm în prezent, marcată de provocări multiple în plan european și global, ne găsește ferm ancorați în NATO și în Uniunea Europeană, precum și în Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, cei trei piloni incontestabili ai politicii noastre externe și de securitate”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a subliniat că, în ciuda provocărilor multiple la nivel global și european, România rămâne ferm ancorată în NATO, în Uniunea Europeană și în Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Acești trei piloni sunt considerați fundamentali în politica externă și de securitate a țării.

„Beneficiem astăzi de cele mai solide garanții de securitate din istoria României, pe care ni le oferă Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. La rândul nostru, respectăm angajamentele asumate la nivel aliat și contribuim la întărirea securității comune și a apărării colective.

Am fost prezenți în Afganistan, am fost parte a Forțelor Multinaționale din Irak și am luptat împreună împotriva terorismului global. Astăzi, menținem o prezență semnificativă în cadrul Misiunii NATO din Kosovo și avem o contribuție consistentă la întărirea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

Găzduim structuri NATO operaționale și robuste, iar militarii noștri colaborează și se instruiesc în România împreună cu peste 5.000 de camarazi din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg”, a mai adăugat acesta.

Președintele susține faptul că România va continua să ofere sprijin Kievului, inclusiv prin instruirea militarilor ucraineni, prin viitorii piloți de F-16, la Centrul din Fetești, dar și prin coordonarea cu Uniunea Europeană pentru a sprijini aspirațiile europene ale Ucrainei și ale Republicii Moldova.

„Țările din Flancul Estic al NATO sunt, în aceste vremuri, în prima linie aliată de descurajare și apărare pentru menținerea securității euroatlantice în fața posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspirație legitimă pentru o reprezentare mai semnificativă în structurile de conducere ale NATO a unei întregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc.

România a primit recunoașterea tuturor aliaților pentru performanțele și profesionalismul militarilor noștri și și-a consolidat statutul de partener de încredere în interiorul NATO.

Acestea au și fost, de altfel, argumentele intrării mele în competiție pentru funcția de Secretar General al NATO, având convingerea că experiența și înțelegerea aprofundată a specificului acestei regiuni complicate reprezintă atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianța va trebui să le ia astfel încât să asigure securitatea euroatlantică”, spune Klaus Iohannis.

 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW