Thursday, December 2, 2021
Jurnalism corect


Comisia juridică din Senat reia dezbaterile privind legea izolării și carantinei

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 13 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Comisia juridică a Senatului ar putea relua, luni, dezbaterile în ceea ce privește proiectului de lege al Guvernului privind carantinarea și izolarea, după ce, sâmbătă, forul a decis, la solicitarea reprezentanților PSD, să amâne până luni dezbaterile asupra acestui proiect.

Robert Cazanciuc a solicitat în Comisia juridică amânarea până luni a dezbaterilor, explicând că proiectul Guvernului nu este coerent.

„Propunerea mea e să facem o lege bună pentru România. Staff-ul comisiei a stat până la 4 dimineaţă pentru că nu a primit o propunere coerentă de la guvern. (…)Noi am încercat să facem un text mai bun, proiectul cum a venit de la guvern nu este coerent. Oamenii trebuie să ştie cum pot fi internaţi şi feriţi de abuzuri. Interesul comun este de a avea o lege care să-i protejeze pe români. Ne-am săturat de legi fără fond, să facem o lege bună care să nu pice la CCR. Oamenii aşteaptă de la noi o lege bună, nu să-i păcălim că avem o lege publicată în Monitorul Oficial”, a spus Robert Cazanciuc.
Cazanciuc a mai acuzat că este a treia oară când Guvernul trimite în Parlament o lege foarte proastă.

“Toată lumea este de acord că un bolnav contagios trebuie izolat , ajutat să nu răspândească boala, dar modul în care se pune în practică această carantinare sau izolare face diferenţa dintre un regim democratic şi unul dictatorial. Îţi trebuie foarte mult tupeu să vii în Parlament cu asemenea proiect, după care tot tu să ţipi că nu este votat. Este a treia oară când guvernul trimite Parlamentului în ultimul moment o lege foarte proastă, plină de greşeli şi care lasă loc abuzurilor. Această lege trebuie să reglementeze nu numai în cazul pandemiei de acum, dar şi în situaţii similare”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Conform liderului Senatului, proiectul întocmit de Guvern nu garantează cetăţenilor că vor fi spitalizaţi sau izolaţi doar cât este nevoie.

“Proiectul lui Orban nu le garantează românilor că vor fi izolaţi sau spitalizaţi doar atât timp cât este nevoie, nu pe perioadă nedeterminată cum vrea domnul Orban. Confiscarea şi distrugerea bunurilor unor persoane izolate, carantinate trebuie aplicată în scopul decontaminării proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor fundamentale. Proiectul lui Orban nu prevede nici un caz niciuna dintre aceste garanţii. E ca şi cum un funcţionar ar dispune pentru maşina fiecăruia dintre noi pentru un an de zile pentru că aşa crede ele de cuvinţă. (…) Proiectul lui Orban nu conţine nicio garanţie că românii nu vor depinde de semnătura unui funcţionar”, a mai spus preşedintele Senatului.

Cazanciuc susține că neregulile din proiect au fost sesizate și de ONG-uri.

“Nu doar noi în Parlament am sesizat aceste nereguli. Asupra acestora au tras semnale de alarmă inclusiv ONG-uri pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. ONG-uri cunoscute şi nu tocmai prietene cu Partidul Social Democrat. Am rugat Guvernul ca până luni să ne ofere o fundamentare din practica europeană, cum se întâmplă în Germania, în Austria, în Spania, în Italia pe internarea obligatorie şi pe detaşarea obligatorie a medicilor”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Cazanciuc mai spune că proiectul de lege nu are avizul Ministerului Justiţiei şi nici pe cel al CSM.

“Am cerut Ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect pentru a arăta foarte clar dacă actul normativ corespunde legii fundamentale din România şi practicii CEDO în acestă materie. Am cerut un aviz şi de la CSM pentru că în mod cert proiectul elaborat de Guvernul Orban nu are avizul CSM-ului deşi pentru a respecta decizia Curţii Constituţionale este nevoie de o procedură detaliată de contestare la un judecăt. Legea trebuie să fie clară, uşor de înţeles, uşor de aplicat, să nu dea naştere la abuzuri”, a precizat preşedintele Senatului.

Întrebat când va vota Parlamentul acest proiect de lege, Cazanciuc a răspuns:

“Noi avem program în fiecare zi. O să stăm în Parlament până când vom avea garanţia că această lege îi protejează pe români, nu le dă doar senzaţia că îî protejează. Când vom fi convinşi că legea corespunde nevoie românilor, o să votăm această lege. Că o să votăm luni, că o să votăm marţi, că o să votăm miercuri o să vedem în funcţie de cum vor fi dezbaterile în comisii”.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW