Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Președintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2020

Președintele Klaus Iohannis participă joi și vineri la reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.

În pregătirea acestei întâlniri, Președintele Klaus Iohannis a avut marți, 8 decembrie, o convorbire telefonică cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia.

Subiectele de discuție s-au referit la combaterea schimbărilor climatice, precum și la relația dintre Uniunea Europeană și Turcia.

„Având în vedere faptul că la reuniunea Consiliului European din 10-11 decembrie se intenționează obținerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ținte, mai ambițioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de „cel puțin 55%” comparativ cu anul 1990, Președintele Klaus Iohannis a menționat faptul că România susține această propunere. Vor trebui însă luate în considerare circumstanțele naționale și punctele de plecare diferite în domeniu ale statelor membre ale Uniunii. Președintele României a pledat pentru crearea unui cadru flexibil care să permită tuturor statelor membre, indiferent de gradul de dezvoltare, să îndeplinească eficient obiectivele în domeniul schimbărilor climatice. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că tranziția către o economie verde trebuie să fie echitabilă și acceptabilă la nivel social, astfel încât să conducă la progresul economic al statelor și să nu adâncească diferențele dintre acestea”, arată Administrația Prezidențială

Agenda evenimentului

Liderii UE se vor întâlni la Bruxelles în 10 și 11 decembrie pentru o nouă reuniune a Consiliului European. Acolo va fi, de asemenea, o reuniune a Summitului Euro în format inclusiv (cu toate statele membre) pe 11 decembrie.

Joi, 10 decembrie, întâlnirea va începe la ora 13:00, cu tradiționalul schimb de opinii cu președintele Parlamentului European, David Sassoli. Apoi, liderii vor discuta despre coordonare în răspunsul la pandemia COVID-19 și ambiția climatică pentru 2030.

La cină, Consiliul European va discuta despre relațiile cu Statele Unite și va veni înapoi la situația din estul Mediteranei și la relațiile cu Turcia. La sfârșitul ședinței va avea loc o conferință de presă cu președinții Michel și von der Leyen.

Vineri, șefii de stat sau de guvern se vor reuni din nou la ora 10:00. Consiliul va lua în discuție mai întâi relațiile cu vecinătatea sudică și apoi aspecte de securitate.

La Summitul Euro, liderilor li se vor alătura președinții Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, și al Eurogrupului, Paschal Donohoe, pentru a face un bilanț al progresului în ceea ce privește uniunea bancară și uniunea piețelor de capital. La finalul reuniunilor va avea loc o conferință de presă cu președinții Michel și von der Leyen, precum și cu cancelarul german Angela Merkel, reprezentând președinția rotativă a Consiliului. În timpul summitului, liderii vor fi informați și de președintele von der Leyen cu privire la stadiul negocierilor cu Marea Britanie.

Sursa foto: newsroom.consilium.europa.eu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *