Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Impactul situației din Afganistan asupra României, dezbătut în ședința CSAT

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 august 2021

Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru miercuri, 25 august, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în cadrul căreia se va discuta despre situația de securitate din Afganistan și implicațiile acesteia pentru România, transmite Administrația Prezidențială.

Ședința CSAT va avea loc miercuri, 25 august, începând cu ora 16:00, la Palatul Cotroceni.

Din Consiliul Suprem de Apărare a Țării fac parte:

  • Klaus Iohannis – președintele CSAT,
  • premierul și ministrul interimar al Finanțelor Florin Cîțu – vicepreședinte CSAT
  • ministrul Apărării Nicolae Ciucă
  • ministrul de Interne Lucian Bode
  • ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
  • ministrul Justiției Stelian Ion
  • ministrul Economiei Claudiu Năsui
  • directorul Serviciului Român de Informații (SRI) Eduard Hellvig
  • directorul Serviciului de Informații Externe (SIE) Gabriel Vlase
  • șeful Statului Major al Apărării Daniel Petrescu
  • consilierul prezidențial pentru Securitate Națională Ion Oprișor
  • secretarul CSAT Mihai Șomordolea

Haos în Afganistan după revenirea talibanilor

După ce statele occidentale au început evacuarea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii au preluat puterea la Kabul, forțându-l pe Ashraf Ghani, fostul președinte al țării, să demisioneze.

Mii de persoane, foști colaboratori ai statelor occidentale, ai fostului Guvern și simpli afgani, au luat cu asalt, luni, 16 august, pista aeroportului din Kabul în încercarea de a se refugia de teama talibanilor. Cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața într-o busculadă iar în imaginile publicate de presa internațională se observă trei persoane care se prăbușesc dintr-un avion aflat în zbor.

După mai multe ore de blocaje, zborurile din Afganistan au fost reluate, potrivit Al Jazeera. Talibanii susțin că războiul s-a terminat și că așteaptă ca puterile occidentale să părăsească complet țara înainte de a crea noul guvern.

În prima sa apariție de după escaladarea conflictului din Afganistan, președintele SUA, Joe Biden, a spus că își asumă decizia de retragere completă a trupelor NATO și că prioritatea SUA în acest moment este evacuarea cetățenilor americani.

SUA și aliații din NATO i-au alungat de la putere în noiembrie 2001 pe talibani, după ce aceștia i-au oferit adăpost lui Osama Bin Laden și altor teroriștii Al-Qaida implicați în atentatele de la 11 septembrie.

În perioada 1996 – 2001, când s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au impus interpretarea în sens foarte strict a legii islamice Șaria. Femeilor au obligate să poarte burka, le-a fost interzisă  educația și restricționat accesul la asistență medicală. În același timp, au fost impuse pedepse brutale, precum uciderea cu pietre(lapidarea), execuții publice și amputarea unui membru pentru cei acuzați de furt.

Sursă foto: Presidency.ro

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW