Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Joe Biden, despre haosul din Afganistan: Lucrurile au escaladat mai repede decât am anticipat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 august 2021

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a vorbit luni seară, 17 august, despre haosul provocat de retragerea trupelor NATO din Afganistan, afirmând că își asumă decizia, și arată că prioritatea SUA în acest moment este evacuarea cetățenilor americani din calea talibanilor. 

Joe Biden a explicat că, la bază, misiunea din Afganistan avea scopul de a preveni un viitor atac terorist pe teritoriul Statelor Unite, după evenimentele tragice din 11 septembrie 2001.

Misiunea noastră nu a presupus niciodată crearea unei democrații”, a precizat Biden.

Comandantul suprem al Statelor Unite a mai amintit că fostul președinte Donald Trump încheiase un acord de retragere a trupelor NATO până la data de 1 mai 2021 și că în momentul în care a ajuns la Casa Albă a avut de ales între a-l continua sau a începe un război cu talibanii.

Îmi asum decizia. După 20 de ani am învățat că nu e niciodată timpul potrivit pentru retragere(…)Lucrurile au escaladat mai repede decât am anticipat, liderii politici afgani s-au dat bătuți, armata afgană s-a retras fără să încerce să lupte. Trupele americane nu pot și nu ar trebui să lupte într-un război pe care nici măcar trupele afgane nu sunt dispuse să-l lupte(…)Le-am dat toate șansele(n.r. trupelor afgane), dar nu putem să le dăm dorința de a lupta pentru viitorul lor”, a precizat președintele SUA.

Haos în Afganistan după revenirea talibanilor

Mii de persoane, foști colaboratori ai statelor occidentale, ai fostului Guvern și simpli afgani, au luat cu asalt, luni, 16 august, pista aeroportului din Kabul în încercarea de a se refugia de teama talibanilor. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața într-o busculadă iar în imaginile publicate de presa internațională se observă trei persoane care se prăbușesc dintr-un avion aflat în zbor.

După ce statele occidentale au început evacuarea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii au preluat puterea la Kabul, forțându-l pe Ashraf Ghani să demisioneze.

SUA și aliații din NATO i-au alungat de la putere în noiembrie 2001 pe talibani, după ce aceștia i-au oferit adăpost lui Osama Bin Laden și altor teroriștii Al-Qaida implicați în atentatele de la 11 septembrie.

În perioada 1996 – 2001, când s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au impus interpretarea în sens foarte strict a legii islamice Șaria. Femeilor au obligate să poarte burka, le-a fost interzisă  educația și restricționat accesul la asistență medicală. În același timp, au fost impuse pedepse brutale, precum uciderea cu pietre(lapidarea), execuții publice și amputarea unui membru pentru cei acuzați de furt.

CITEȘTE ȘI: Iulian Fota: Este o mare îngrijorare legată de regruparea organizațiilor teroriste

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW