Friday, May 17, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis, de Ziua Europei: Doar uniți suntem mai puternici


În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa. În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei.

Astfel, Ziua Europei marchează, de fapt, pacea, susținerea reciprocă a  statelor pentru apărarea democrației. Cu acest prilej, președintele României, Klaus Iohannis, a subiniat importanța pe care o are Uniunea Europeană în contextul geopolitic actual, războiul dintre Rusia și Ucraina.

„Ziua Europei ne găsește în acest an într-un moment de profundă schimbare la nivel global. Consecințele războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei s-au multiplicat, iar principiile, valorile și sistemul multilateral care au stat la baza păcii mondiale după cel de-al Doilea Război Mondial sunt în continuare amenințate, în timp ce la nivel global este vizibilă tendința de fragmentare și reașezare geopolitică. România este parte activă a eforturilor și a inițiativelor europene de implementare a priorităților strategice comune, în beneficiul cetățenilor noștri. Unitatea și solidaritatea rămân principalul nostru atu, iar ultimii ani au fost dovada clară că doar uniți și solidari suntem mai puternici”, a transmis  președintele Iohannis.

Ziua Europei 2023. Președinta Comisiei Europene a ales să viziteze Kievul

În toate cele 27 de state membre ale UE,  ziua de  mai este o sărbătoare. Se organizează sesiuni de informare despre rolul instituțiilor europene, concursuri, activități culturale. Anul acesta, Uniunea Europeană a decis să sprijine masiv și statele care nu sunt membre, însă, sunt vulnerabile în fața agresiunii militare ruse. Ucraina și Republica Moldova, cea din urmă țară având statutul de stat candidat la UE, primesc sprijin financiar și diplomatic din partea Uniunii Europene.

Astăzi, 9 mai, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ajunge la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

CITEȘTE ȘI: Ursula von der Leyen se deplasează marți la Kiev

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii