Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Președintele Iohannis și Nicolae Ciucă au vorbit cu ministrul turc al Apărării despre necesitatea creşterii prezenţei NATO în România

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 2 iunie 2022

UPDATE Ministrul Apărării din Turcia, Huluși Akar, a avut o întrevedere și cu premierul Nicolae Ciucă, în cadrul căreia cei doi oficiali au discutat pe tema securității regionale, Parteneriatului Strategic NATO și colaborării economice dintre cele două state.

Premierul i-a transmis oficialului turc că Marea Neagră trebuie să devină o zonă de interes strategic a NATO și a precizat că Turcia are un rol important în tranzitul cantităților de gaze necesare României, Republicii Moldova și Ucrainei.

Huluși Akar a menționat că trebuie amplificată prezența cu soldați și tehnică militară NATO pe teritoriul celor două țări, subiect atins inclusiv în discuția pe care a purtat-o cu președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Huluși Akar a subliniat importanța și dezvoltarea cooperării multilaterale și a celei bilaterale la nivel militar și din perspectiva valorificării relațiilor excelente dintre Turcia și România, inclusiv în ceea ce privește o soluție regională a conflictului generat de invazia Rusiei în Ucraina”, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Știrea inițială

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 2 iunie, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, aflat în vizită oficială în România. Anterior, oficialul turc a avut întâlniri și cu ministrul Vasile Dîncu. Detalii aici.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte referitoare la Parteneriatul Strategic dintre România și Turcia și perspectivele de dezvoltare a acestuia, cu accent pe componenta de securitate și apărare, agenda NATO în contextul Summitului de la Madrid, precum și situația de securitate din regiunea Mării Negre.

Între altele, președintele Klaus Iohannis a mulțumit Turciei pentru contribuția la măsurile de apărare și descurajare de pe Flancul Estic și la structurile aliate din România.

Astfel, șeful statului a subliniat necesitatea implementării cât mai rapide a ultimelor măsuri privind creșterea prezenței aliate în țara noastră și pe întregul Flanc Estic, de la Marea Neagră la Marea Baltică, inclusiv Grupul de Luptă de pe teritoriul României.

„În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, președintele a accentuat importanța obținerii unor rezultate substanțiale care să vizeze următorii ani și care să constituie baza procesului de adaptare a Alianței la noile provocări de securitate.

În acest context, Iohannis a evidențiat necesitatea ca Noul Concept Strategic să reflecte cu acuratețe noua realitate în planul securității și să răspundă adecvat situației grave de securitate create în regiunea Mării Negre, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Referitor la criza de securitate din regiune, președintele României a subliniat că invazia militară a Ucrainei de către Rusia reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene după cel de-al Doilea Război Mondial și a condamnat ferm crimele comise de trupele ruse împotriva civililor, precum și distrugerea masivă a zonelor locuite și a infrastructurii civile”, arată Administrația Prezidențială.

Totodată, liderul de stat a evidențiat importanța sprijinirii Republicii Moldova în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în cazul unei eventuale noi crize energetice.

Ministrul Apărării al Republicii Turcia, Hulusi Akar, a apreciat relațiile de cooperare bilaterală cu România și a reliefat interesul Turciei de a continua dezvoltarea și diversificarea acestora pe toate palierele de activitate.

De asemenea, el a mulțumit țării noastre pentru contribuția deosebită la stabilitatea și securitatea Flancului Estic și a subliniat necesitatea cooperării la nivel regional, ca state aliate și riverane la Marea Neagră, mai precizează președinția.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW