Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis a promulgat legea privind schema de compensare la energie și gaze

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 29 octombrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 29 octombrie, Legea pentru aprobarea OUG care prevede stabilirea unei scheme de compensare la energie și gaze pentru sezonul rece 2021-2022.

Șeful statului a semnat astăzi mai multe decrete, printre care și:

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum şi pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni şi în Rezervația Biosferei „Delta Dunării” (PL-x 513/25.10.2021)”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Context

Camera Deputaților a decis miercuri, 27 octombrie, plafonarea și compensarea tarifelor la energie electrică și gaze naturale, măsuri care se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Pentru clienţii casnici se va acorda o compensare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar în cazul gazelor naturale.

Limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a legii este de 1.500 kWh la energie electrică, respectiv echivalentul, în kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale, la un factor de conversie de 10,6 kWh per metri cubi, limite la care se adaugă o abatere de 10% în favoarea consumatorului.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, au decis comisiile de specialitate ale deputaților, respectiv: spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați, precum și unitățile de cult.

Prețuri plafonate

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale ar urma să fie plafonate pentru clienţii casnici la:

– preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ a energiei electrice va fi în valoare de maxim 0,525 lei/kWh;

– preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Conform proiectului, diferenţa între preţui mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim de 250 lei/ MWh, reprezentând preţul gazelor naturale, va fi compensată de la bugetul de stat. Și în cazul energiei electrice diferenţa între preţul mediu din perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi plafonul maxim 525 lei /MWh, reprezentând preţul energiei electrice active va fi compensată de la bugetul de stat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW