Friday, May 3, 2024
Jurnalism corect


Președintele Germaniei, vizită în România / Steinmeier: Refuzul lui Zelenski de a mă primi nu schimbă solidaritatea noastră

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 4 mai 2022

Președintele Geramaniei, Frank-Walter Steinmeier, care efectuează astăzi o vizită oficială în România, în cadrul căreia se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, a acordat un interviu unei publicații din România, în care a vorbit, între altele, despre refuzul de a fi primit în Ucraina, în urmă cu câteva săptămâni, dar și despre gazele rusești și cât de hotărâtă este Germania să întrerupă importurile din Federația Rusă.

El a fost întrebat dacă criticile privind politica externă binevoitoare faţă de Rusia și respingerea vizitei la Kiev afectează ajutorul militar către Ucraina.

„Refuzul preşedintelui Zelenski de a mă primi este o decizie ucraineană, de care am luat la cunoştinţă. Rămân la ceea ce am afirmat deja în ziua refuzului: această decizie nu schimbă cu nimic solidaritatea noastră faţă de oamenii din Ucraina. Sprijinim Ucraina din tot sufletul şi cu forţe unite: politic, financiar, umanitar şi, cu precădere, militar”, a precizat acesta pentru Adevărul.

Totodată, el a vorbit și despre cât de hotărâtă este Germania să întrerupă importurile de energie din Rusia.

„Vom renunţa complet la importurile de cărbune, petrol şi gaz din Rusia. Acum este important să implementăm această decizie cât mai repede cu putinţă. În acest sens, suntem în discuţii cu partenerii noştri din Europa, deoarece vrem să facem acest pas împreună. Germania sprijină planul Comisiei Europene de a reduce dependenţa UE de gazul rusesc cu două treimi până la finele acestui an şi de a o elimina aproape complet până în 2024.

Germania doreşte să sisteze importurile de cărbune din Rusia deja până în luna august şi să renunţe la petrolul rusesc până la sfârşitul acestui an, precum şi la gazul din Rusia în cursul anului 2024. Guvernul federal lucrează intens la acest plan. Căutăm alţi furnizori şi alte posibilităţi de import. De asemenea, accelerăm tranziţia energetică spre surse de energie regenerabile”, a explicat Frank-Walter Steinmeier.

Amintim că la jumătatea lunii aprilie președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au mers la Kiev, capitala Ucrainei, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cei patru șefi de stat au plecat spre Kiev miercuri, 13 aprilie.

Și președintele german era programat să participe la această vizită, dar el a anunțat că nu este binevenit în Ucraina, din cauza relațiilor pe care le-a avut cu Rusia.

DETALII AICI – Vizita președintelui Germaniei în Ucraina, refuzată din cauza relațiilor cu Federația Rusă / Cancelarul Olaf Scholz, invitat la Kiev

Sursa foto: Inquam Photos 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW