Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Președintele CE: Europa trebuie să treacă la o abordare de tipul „economie de război”,

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 martie 2024 Etichete: ,

Președintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că Europa trebuie să-și întărească capacitățile de apărare și să adopte o strategie similară cu o „economie de război” în fața amenințării reprezentate de Rusia. Acesta avertizează că Rusia va continua să desfășoare acțiuni de destabilizare în țări precum Moldova, Georgia, Caucaz și chiar până în Africa.

Într-un editorial publicat în ziarele europene și pe platforma Euractiv, Charles Michel – care va prezida joi o întâlnire a liderilor UE pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei – a subliniat necesitatea ca Europa să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate și să nu se bazeze prea mult pe sprijinul unor țări precum SUA. El a avertizat că Rusia nu se va opri în Ucraina, la fel cum nu s-a oprit în Crimeea acum zece ani, și va continua să destabilizeze Moldova, Georgia, Caucazul de Sud, Balcanii de Vest și chiar Africa.

„Rusia este o amenințare militară serioasă pentru continentul european și pentru securitatea globală. Dacă nu venim cu un răspuns pe măsură și acordăm Ucrainei sprijinul de care are nevoie, noi urmăm. Deci, trebuie să fim pregătiţi pentru apărare şi să trecem pe modul «economie de război». E timpul să ne asumăm responsabilitatea pentru securitatea noastră. Nu mai putem miza pe alții sau să stăm la mila ciclurilor electorale din SUA sau din alte părți. Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război.”, arată Michel în articolul citat.

Charles Michel a declarat că, deși Europa a făcut progrese de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie 2022, inclusiv prin creșterea capacității de producție militară cu 50%, este necesar să se facă mult mai mult. El a subliniat că, timp de decenii, Europa nu a investit suficient în securitatea și apărarea sa. Îndeamnă statele membre ale UE să se asigure că Ucraina primește ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă, inclusiv prin cheltuirea fondurilor UE pe echipamente militare și prin utilizarea profiturilor excepționale obținute din activele imobilizate ale Rusiei pentru a achiziționa arme pentru Ucraina.

De asemenea, înaltul oficial european îndeamnă statele membre ale blocului comunitar să faciliteze investițiile în apărare, inclusiv prin luarea în considerare a modificării mandatului Băncii Europene de Investiții (BEI), instrumentul de creditare al UE, pentru a-i permite să sprijine industria de apărare a Europei.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii