Președinta Curții Constituționale din Republica Moldova, revocată abuziv de majoritatea PSRM-Șor / Partidul Maiei Sandu cheamă oamenii în stradă
UPDATE: La sesizarea deputatului PAS Sergiu Litvinenco, Curtea Constituțională a suspendat hotărârea Parlamentului de anulare a numirii Domnicăi Manole în funcția de judecător la CCM și cea de desemnare a lui Boris Lupașcu.
Știrea inițială
Majoritatea formată din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Șor a decis anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, ca urmare a deciziei CCM ce deschide calea către declanșarea alegerilor anticipate.
În aceeași ședință, deputații au votat și o declarație de recunoaștere a caracterului captiv al Curții Constituționale. În acest context, Partidul Acțiune și Solidaritate cheamă cetățenii în fața sediului CCM, la o acțiune în semn de protest față de acțiunile majorității PSRM-Șor.
În tot acest timp, președinte PSRM, Igor Dodon, se află într-o vizită la Moscova, unde, spune el, va avea întâlniri la nivel înalt.
Judecătorii CCM nu pot fi revocați
Judecătorul Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat într-o postare pe pagina personală de Facebook că judecătorii CCM nu pot fi revocați din funcție.
„Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituționalității Legii nr. 109 din 3 mai 2013.
Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curții Constituționale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curții Constituționale. O astfel de intervenție, reprezintă o încălcare a principiului independenței CCM si este contrară principiilor inamovibilității și independenței judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) și 137 din Constituție].
Din această hotărâre rezultă implicit faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curții Constituționale se consideră neconstituțională ab initio. Referitor la procedura de revocare a dnei Manole.
O altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, CCM a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituțional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenței persoanei ce exercită o funcție de demnitate publică, normele constituționale și legale impun respectarea exercitării termenului mandatului.
Mai mult ca atât: nici Constituția și nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituțional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituționali, reieșind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independența CCM, autoritatea legislativă a statului, și securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia”, a explicat Alexandru Tănase.
Motivul nemulțumirii socialiștilor
Pe 15 aprilie, Cutea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului, iar astfel s-au creat premisele pentru declanșarea alegerilor anticipate. Decizia pronunțată de CCM este, fără îndoială, o victorie uriașă pentru președintele Maia Sandu, al cărui partid este cel mai avantajat de un scrutin înainte de termen.
Sursa foto: Cotidianul.md
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/presedinta-curtii-constitutionale-din-republica-moldova-revocata-abuziv-de-majoritatea-psrm-sor-partidul-presedintelui-maia-sandu-cheama-oamenii-in-strada/ […]