Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Presa de la Kiev: AUR ar putea lansa o campanie antiucraineană, pe tema unei presupuse opresiuni a românilor din Ucraina / Reacția AUR UPDATE

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 aprilie 2024

Publicaţia ucraineană Kyiv Post a scris sâmbătă, 20 aprilie, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, că AUR, prezentat ca „partid românesc prorus”, ar putea lansa în curând „o serie de provocări informaţionale antiucrainene” având ca scop să prezinte o presupusă opresiune la care sunt supuşi românii din Ucraina.

UPDATE Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, răspunde acuzaţiilor afirmând că „regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs” şi urmăreşte şi intimidarea românilor din Ucraina şi a Patriarhiei Române.

„Dezminţim aberaţiile securiştilor ucraineni şi ale presei aservite lor de la Kiev. AUR nu întreprinde nicio acţiune pe teritoriul Ucrainei şi nici nu are oameni acolo”, subliniază Târziu.

Știrea inițială

Partidul românesc pro-rus „Alianţa pentru Uniunea Românilor” (AUR) ar putea lansa în curând o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene, potrivit unor surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării, care au vorbit cu jurnaliştii de la publicația citată.

Sursele indică faptul că scopul unei astfel de campanii de dezinformare este acela de a prezenta opresiunea care ar viza drepturile românilor în Ucraina.

Aceştia mai menţionează că oficiali AUR realizează în prezent interviuri cu preoţii din satele din regiunile Cernăuţi, Zakarpattia şi Odesa, unde se află un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor pentru operaţiunea de propagandă.

În plus, propagandiştii discută cu familiile bărbaţilor care servesc în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei.

„Această operaţiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului. El a adăugat că acest lucru ar putea duce la escaladarea situaţiei, cu blocaje de tranzit şi incitare la proteste.

O campanie similară ar urma să fie derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situaţia geopolitică a Ucrainei.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii