Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Presa americană: România se teme de Putin, dar şi Putin ar trebui să se teamă de România

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 iulie 2022

Experții români se tem de un atac al Federației Ruse, susține autorul american Robert D. Kaplan, într-un articol de opinie publicat de agenția de presă Bloomberg. Scriitorul pune la îndoială angajamentul Occidentului într-un astfel de scenariu, dar spune că „Putin ar trebui să se teamă de România”, avansând ideea unei apropieri între destinul președintelui rus și cel al dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Într-o analiză a relației România-Republica Moldova-Federația Rusă, Kaplan susține că datorită apartenenţei României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord și la Uniunea Europeană, țara s-a dezvoltat, și oferă exemplul orașului Târgoviște, pe care l-a vizitat în 1984, dar și în 2022.

„Zonele rurale, nu doar ale României, ci şi ale altor state din Europa Centrală şi de Est care au aderat la NATO şi UE în primul deceniu al secolului XXI arată similar. O revoluţie a occidentalizării a avut loc și dincolo de capitalele fostei Europe comuniste”, a scris Kaplan.

Potrivit autorului american, ideea promovată de mulţi oficiali din comunitatea politică de la Washington potrivit căreia  extinderea NATO şi a UE a fost o greşeală – şi a dus inexorabil la războiul din Ucraina – este „subminată de realitatea de pe teren, în care stabilitatea politică şi economică a Occidentului se extinde până la graniţa cu Rusia”.

Dacă Târgovişte şi alte oraşe din nordul Poloniei nu s-ar fi dezvoltat în ultimele trei decenii, SUA şi aliaţii săi democratici s-ar confrunta cu o „divizare economică şi culturală a Europei, analogă cu cea a Războiului Rece”, a continuat Kaplan.

„Experţii români cred că preşedintele rus Vladimir Putin va continua să avanseze în estul Ucrainei şi, în cele din urmă, va anexa regiunea Donbas la Rusia, declarând că orice activitate militară ucraineană ulterioară în acea regiune va constitui un atac asupra Federaţiei Ruse. Ei se aşteaptă ca Putin să construiască încet un pod terestru către Crimeea şi nu numai, ajungând în cele din urmă în Republica Moldova şi în regiunea autonomă a Transnistriei” a subliniat Kaplan.

În ceea ce priveşte aliaţii europeni care vin în ajutor României, „românii nu au deloc încredere în Franţa şi Germania. Se crede că preşedintele francez Emmanuel Macron va sacrifica orice principiu de dragul de a transforma Franţa într-un intermediar între Rusia şi Ucraina”, a menţionat el.

Kaplan a subliniat că în pofida dezvoltării economice din ultimele trei decenii, Occidentul trebuie să îşi dovedească puterea în România.

Extinderea NATO şi a UE în 2004 şi 2007 a avut loc în timp ce Rusia condusă de Putin era încă relativ slabă. Astfel, în ochii românilor, „Abia acum începe adevăratul test pentru Occident. Oamenii sunt îngroziţi de faptul că forţa Europei va slăbi”, a afirmat el.

El a conchis că Putin, fel ca Ceauşescu, prin invadarea Ucrainei a pornit într-o „călătorie extremă şi riscantă al cărei sfârşit nu poate fi pătruns” şi a subliniat că „există o lecţie pentru Putin în declinul lui Ceauşescu”.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *