Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ucrainei a cerut României să recunoască Federația Rusă drept „stat sponsor al terorismului”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, a cerut joi, 10 noiembrie, la inaugurarea noului Punct de Trecere a Frontierei (PTF) între România și Ucraina, oficialilor țării noastre să recunoască Federația Rusă drept stat sponsor al terorismului.

Denys Shmyhal a fost prezent, joi, alături de omologul Nicolae Ciucă, la inaugurarea punctului vamal Vicovu de Sus – Crasna, primul PTF deschis de la debutul invaziei ruse. Detalii, aici.

Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, în care agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părţii române pentru susţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei”, a declarat Denys Shmyhal, în conferința de presă susținută alături de premierul României.

Premierul ucrainean a mai menționat că România susține Ucraina „în lupta împotriva agresorului”, în demersul ucrainean de a trage la răspundere persoanele vinovate pentru crimele de război și parcursul european al țării afectate de război.

„Am fi foarte recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine în iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCEMN (n.r. Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră)”, a adăugat oficialul de la Kiev.

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a cerut în mai multe rânduri statelor occidentale să declare oficial Federația Rusă drept stat sponsor al terorismului, invocând bombardamentele asupra orașelor ucrainene și crimele de război comise de trupele ruse împotriva civililor.

CITEȘTE ȘI: Financial Times: Forțele ruse organizează execuții publice în regiunile ucrainene ocupate

Până acum, trei țări occidentale au făcut acest lucru, anume vecinii Federației Ruse din zona Mării Baltice – Estonia, Lituania și Letonia. În septembrie, Joe Biden a spus, în schimb, că Rusia nu trebuie declarat stat sponsor al terorismului.

Sursă foto: Facebook / Denys Shmyhal

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW