Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Un nou punct de trecere a frontierei la granița României cu Ucraina. Va fi inaugurat de Nicolae Ciucă și Denys Smyhal

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 9 noiembrie 2022

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 9 noiembrie, Hotărârea prin care se asigură operaționalizarea unui nou punct de trecere a frontierei (PTF) la granița României cu Ucraina. Concret, este vorba de punctul vamal Vicovu de Sus – Crasna, ce face legătura între Suceava și Cernăuți.

Noul PTF va fluidiza traficul de mărfuri și de persoane între România și Ucraina și va avea un program de funcționare permanent, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

În deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a menționat că punctul vamal Vicovu de Sus va fi inaugurat joi. La inaugurare va fi prezent și premierul Ucrainei, Denys Shmyhal.

De asemenea vom avea o întâlnire bilaterală în care vom discuta aspecte legate de situația de securitate, precum și măsurile pe care țara noastră le ia în sprijinul guvernului ucrainean”, a spus premierul Ciucă, în debutul ședinței de Guvern.

PTF Vicovu de Sus – Crasna este primul punct vamal deschis între România și Ucraina de la începutul invaziei ruse, declanșată pe 24 februarie.

În primele zile ale invaziei, PTF-urile de la granița celor două țări au fost asaltate de cetățenii ucraineni care au fugit din calea invaziei ruse.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, între 24 februarie și 1 martie au intrat în România, pe zi, peste 5.000 de cetățeni (pe 1 martie numărul acestora a fost, de exemplu, peste 10.000). În total, până pe 9 noiembrie au intrat în țară 2.784.898 de cetățeni ucraineni (începând cu 10 februarie).

Traficul de mărfuri a avut la rândul său de suferit, la fiecare punct vamal dintre România și Ucraina sau Republica Moldova fiind formate cozi interminabile de camioane.

Până în prezent, Punctele de Trecere a Frontierei de la granița României cu Ucraina erau următoarele: PTF Halmeu-jud. Satu Mare, PTF Sighetu-Marmatiei-jud. Maramures, PTF Siret-judetul Suceava, PTF Isaccea-judetul Tulcea.

Sursă foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW