Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Premierul și ministrul de Interne anunță transferul ARSVOM în subordinea MAI, la nici o lună de când Cătălin Drulă propunea desființarea Agenției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 iulie 2021

Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), intrată în vizorul Direcției Naționale Anticorupție, va fi transferată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au anunțat prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul de Interne, Lucian Bode, la nici o lună de când ministrul Transporturilor susținea că Agenția va fi desființată. 

Deci nu se desfiinţează, se transferă. Este o idee pe care Ministerul de Interne, cu care am discutat şi anul trecut, când era domnul Bode la Transporturi, şi era domnul Arafat în continuare acolo, deci este de a transfera atribuţiile către Ministerul Afacerilor Interne. Este o idee foarte bună. Până la urmă, avem nevoie şi de această unitate, dar trebuie să fie acolo unde sunt şi urgenţele în acest moment”, a spus premierul Florin Cîțu, luni, înainte de Congresul PNL Constanța, citat de Agerpres.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat că ARSVOM va fi coordonată de Departamentul pentru Situații de Urgență.

În acest sens, a fost constituit un grup de lucru interministerial în scopul elaborării unui proiect de act normativ necesar pentru preluarea ARSVOM și Centrului de Coordonare a activităților de căutare și salvare a vieții omenești pe mare din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul MAI. Nicio clipă nu s-a pus problema desființării ARSVOM”, a declarat luni ministrul de Interne, în cadrul unei vizite la Cernavodă, potrivit presei locale.

Drulă anunța desființarea ARSVOM: Premierul și-a dat acordul

Declarațiile celor doi oficiali îl contrazic, astfel, pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care anunța, la începutul lunii iulie, desființarea ARSVOM, după ce DNA a început urmărirea penală pentru luare de mită împotriva fostului director al Agenției, Daniel Manole.

„Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii. Anunţ că această agenţie va fi desfiinţată, am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul, iar atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU, pentru că, de fapt, nici nu-şi prea avea rostul, iar prin felul în care au acţionat – şi vedem şi aceste acuzaţii, este un dosar în curs care va trebui finalizat – arată că sunt suspiciuni mari de integritate, de competenţă grave şi vom desfiinţa această agenţie”, a explicat Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă, susținută pe 4 iulie.

Ulterior, ministrul Transporturilor a precizat, pentru Main News, că desființarea ARSVOM înseamnă că nu va mai exista o agenție subordonată Ministerului de resort.

În prezent, staff-ul tehnic al celor doua ministere lucrează la un proiect de act normativ prin care activele Agenției și personalul vor fi preluate și integrate in structurile specializate ale MAI”, a adăugat Cătălin Drulă.

ARSVOM, în atenția DNA

Daniel Manole, fostul director al ARSVOM, a fost pus sub acuzare de parchetul anticorupție pentru luare de mită, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Acesta, împreună cu alți trei inculpați, printre care și directorul Direcției Economice din Ministerul Transporturilor, ar fi contribuit la achiziția la suprapreț a patru nave, în perioada septembrie-noiembrie 2020.

Potrivit anchetatorilor, în cele patru contracte de achiziție au fost prevăzute clauze defavorabile Agenției. ARSVOM a fost obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, urmând ca restul banilor să fie plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia”, potrivit unui comunicat transmis de DNA.

Procurorii susțin că Daniel Manole a primit aproximativ 2.000.000 de lei pentru contribuția sa la procedura de achiziție, adică 3% din valoarea pe care ARSVOM a plătit-o către societatea care a livrat navele.

Interceptări DNA în biroul lui Drulă

Tot în același dosar, procurorii au efectuat mai multe interceptări în biroul ministrul Transporturilor, ce au intrat în posesia publicației info-sud-est.ro.

Senatorul PNL George Stângă și Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Prahova, au intervenit pe lângă Cătălin Drulă în încercarea de a-l menține în funcție, cel puțin pentru încă patru luni, pe Daniel Manole.

CITEȘTE ȘI: Intervenții la ministrul transporturilor pentru menținerea în funcție a directorului ARSVOM, acuzat de corupție de DNA

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *