Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Premierul R. Moldova: Vom urmări integrarea în UE, dar nu și apartenența la NATO

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2022

Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova, a declarat, într-un interviu acordat Euronews, că R. Moldova vrea să adere la Uniunea Europeană, dar nu și la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), argumentând că Moldova este o țară neutră.

Despre aderarea Republicii Moldova la UE, în contextul în care acest proces de aderare durează zeci de ani în mod normal, prim-ministrul moldovean a fost întrebat dacă există șanse pentru un proces accelerat în situația actuală, războiul din Ucraina.

Gavrilița a declarat că doar acordarea statutului de ţară candidată la UE ar fi „un semnal foarte important”.

„Suntem conștienți de faptul că procesul de integrare europeană este un proces lung de transformare. În același timp, având în vedere securitatea acestei regiuni, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru populația țărilor care au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană că sunt binevenite în lumea liberă. Sunt bineveniți în Uniune, unde, știți, valorile democratice și statul de drept, respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional sunt principii fundamentale. Și, bineînțeles, suntem pregătiți să ne facem temele necesare pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Natalia Gavrilița pentru sursa citată.

Întrebată cum vede situația de securitate a țării, în contextul războiului din Ucraina, și dacă este de părere că Moldova este amenințată militar direct de Rusia, premierul de la Chișinău a evocat neutralitatea țării.

„Este foarte trist ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu tărie independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Republica Moldova, în special în ceea ce privește regiunea transnistreană și regiunea separatistă.

Dar, în prezent, nu vedem niciun pericol sau risc de extindere în regiunea transnistreană. Continuăm cu formatele noastre de negociere. Moldova este o țară neutră. Neutralitatea sa este consfințită în Constituție și ne așteptăm ca toată lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a punctat ea.

Întrebată dacă neutralitatea Republicii Moldova înseamnă ca orice aderare la NATO este exclusă, Natalia Gavrilita a precizat: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”.

Context

Uniunea Europeană (UE) a lansat luni procedura de examinare a cererilor de aderare depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, a anunțat luni, 7 martie, președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene.

Cele trei state au depus cereri de aderare în urma invaziei ruse în Ucraina. Comisia Europeană va trebui să-și exprime un punct de vedere oficial, iar cele 27 de state membre vor trebui apoi să decidă dacă acordă statutul de candidat, înainte de negocierile efective.

Foto: Facebook/ Natalia Gavrilița

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW