Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană va analiza cererile de aderare depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 7 martie 2022

Uniunea Europeană (UE) a lansat luni procedura de examinare a cererilor de aderare depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, a anunțat luni, 7 martie, președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, potrivit BFMTV.

Cele trei state și-au au depus cereri de aderare în urma invaziei ruse în Ucrainei. Comisia Europeană va trebui să-și exprime un punct de vedere oficial, iar cele 27 de state membre vor trebui apoi să decidă dacă acordă statutul de candidat, înainte de negocierile efective.

Apetență scăzută în UE pentru extindere

Odată cu aderarea Croației în 2012 la Uniunea Europeană, susținută puternic de Germania, apetența liderilor occidentali către extinderea blocului comunitar pare să se fi estompat. Deși Macedonia de Nord și Albania, state care au depus cereri de aderare încă din anii 2000, au făcut progrese extrem de importante în îndeplinirea așa-numitelor criterii de la Copenhaga, Franța, Țările de Jos și, mai nou, Bulgaria se opun.

În ceea ce privește extinderea spre est optimismul este și mai scăzut. În urma anunțului președintelui Ucrainei, țară care stârnește simpatie în aceste zile în Occident, reacțiile au fost mai degrabă negative. Doar președinții a nouă state membre – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia – și-au exprimat susținerea, nu însă și marii contribuabili la bugetul comunitar.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW