Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh demisionează/ Hamas și Fatah vor avea miercuri o întâlnire la Moscova

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 februarie 2024 Etichete: , ,

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat luni că își va prezenta demisia pentru a facilita crearea unui guvern de unitate națională între palestinieni, în contextul negocierilor politice următoare conflictului dintre Israel și organizația islamistă Hamas din Gaza, conform informațiilor Reuters.

Această mișcare are loc în contextul în care Statele Unite exercită o presiune din ce în ce mai mare asupra președintelui Mahmoud Abbas pentru restructurarea Autorității Palestiniene, pe fondul intensificării eforturilor internaționale de a pune capăt conflictelor din Gaza și de a stabili un cadru politic pentru administrarea enclavei post-conflict.

Totuși, pentru ca demisia lui Shtayyeh să devină efectivă, aceasta trebuie aprobată de Abbas, care ar putea decide să îl păstreze pe acesta într-un rol interimar până la desemnarea unui succesor oficial.

Într-un discurs adresat guvernului său, Mohammad Shtayyeh, economist și profesor universitar care a ocupat funcția de premier din 2019, a subliniat necesitatea de a ajusta abordările guvernamentale și politice în lumina realităților noi din Gaza, zonă profund afectată de aproape cinci luni de conflicte intense. El a menționat că viitoarea fază ar trebui să includă aranjamente guvernamentale și politice reînnoite, care să reflecte situația din Fâșia Gaza, discuțiile despre unitate națională și nevoia critică de a atinge un consens între palestinieni. De asemenea, a accentuat necesitatea de a extinde controlul Autorității Palestiniene pe întreg teritoriul Palestinei.

Autoritatea Palestiniană, înființată acum 30 de ani ca parte a acordurilor de pace interimare de la Oslo, deține autoritate limitată în anumite zone ale Cisiordaniei ocupate, dar și-a pierdut influența în Gaza după un conflict cu Hamas în 2007.

Fatah, facţiunea care controlează Autoritatea Palestiniană, şi Hamas au depus eforturi pentru a ajunge la un acord privind un guvern de uniune şi urmează să aibă o întâlnire miercuri, la Moscova. Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat că această mişcare trebuie să fie urmată de un acord mai larg privind guvernarea pentru palestinieni.

„Demisia guvernului lui Shtayyeh are sens doar dacă vine în contextul unui consens naţional privind aranjamentele pentru următoarea fază”, a declarat pentru Reuters un înalt oficial Hamas, Sami Abu Zuhri.

Israel a declarat ca obiectiv eliminarea Hamas, motivând că, din considerente de securitate, nu va permite Autorității Palestiniene să preia controlul asupra Gazei după conflictul declanșat de atacurile Hamas din sudul Israelului pe 7 octombrie, atacuri în urma cărora aproximativ 1.200 de israelieni și cetățeni străini și-au pierdut viața, conform cifrelor oferite de Israel.

Conform datelor furnizate de autoritățile sanitare palestiniene, luptele din Gaza au rezultat în moartea a aproape 30.000 de palestinieni până acum, iar majoritatea populației a fost forțată să-și părăsească locuințele.

foto: X

Comentarii