Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Nicolae Ciucă și-a depus moţiunea de candidatură la șefia PNL

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 6 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 6 aprilie, că și-a depus moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL, în contextul demisiei lui Florin Cîțu. El a făcut anunțul într-o scurtă declarație de presă susținută astăzi, flancat de Gheorghe Flutur, președintele interimar al PNL până la Congresul din 10 aprilie, și Lucian Bode, care ar urma să preia funcția de secretar general al PNL, după demisia lui Dan Vîlceanu, potrivit surselor Main News.

„Am decis să-mi depun moțiunea de candidatură pentru funcția de președinte al PNL. Am decis să-mi asum această responsabilitate după o discuție avută cu colegii și în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situații politice. PNL este astăzi la guvernare și are datoria să asigure stabilitatea țării, să guverneze eficient și să ofere românilor siguranța de care au nevoie, dar și încrederea că vom depăși cu bine și împreună acest context complicat”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a vorbit despre condițiile esențiale pentru o bună guvernare.

„Una dintre condițiile esențiale pentru buna guvernare este ca în interiorul partidului să fie o stare de armonie și o concentrare asupra obiectivelor pe care ni le asumăm.

O altă condiție extrem de importantă este să avem o coaliție stabilă, în care dialogul cu partenerii să fie calea de rezolvare a tuturor problemelor care pot apărea din cauza divergențelor ideologice”, a adăugat prim-ministrul.

Ciucă a mai menționat că există și loc de îmbunătățire în PNL: „Știu că există soluții ca lucrurile să se îmbunătățească în zonele unde nu stăm așa bine, va fi un efort comun al tuturor. Acest lucru l-am spus tuturor colegilor mei. Acum nu este vorba despre o persoană, ci este vorba despre toată echipa liberală care trebuie să fie conștientă că de activitatea fiecăruia dintre noi depinde scorul electoral al partidului”.

În plus, liberalul s-a arătat convins că alături de colegii săi va face „o echipă puternică, unită, care să genereze politicile publice de care are nevoie țara”.

„PNL este cel mai mare partid de dreapta din România, are cei mai mulți primari din țară și putem ajunge primul partid din România. Obiectivul meu este întărirea partidului și pregătirea pentru alegerile viitoare. Dacă vom guverna bine și ducem la bun sfârșit obiectivele din programul de guvernare, și rezultatele vor fi evidente”, a mai adăugat Nicolae Ciucă.

„Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”

Moţiunea pentru candidatura la șefia PNL depusă de Nicolae Ciucă este intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. Documentul are 24 de pagini şi include o scrisoare adresată liberalilor scrisă de mână şi semnată de către şeful Executivului.

Puteți consulta integral moțiunea premierului Nicolae Ciucă AICI

Derogare pentru a putea candida

Marți, 5 aprilie, Ciucă a primit derogare de la statutul Partidului Național Liberal (PNL), pentru a putea candida la presedinția formațiunii. Una dintre condițiile impuse de statutul PNL pentru a candida la conducerea partidului este o vechime de 5 ani ca membru, condiție pe care Nicolae Ciucă nu o îndeplinește.

Anunțul a fost făcut de Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, după ședința Biroului Exeuctiv de marți, 5 aprilie.

„O decizie a fost legată de o derogare de la statul referitoare la condiţia de vechime din partid, pentru candidatura domnului Nicolae Ciucă. Există o mare aşteptare pentru această candidatură. Premierul este un lider puternic, sigur va asigura o legătură mult mai puternică între partid şi Guvern”, a afirmat Ionuţ Stroe, marți, după ședința liberalilor.

Potrivit art. 117 din statutul PNL, pentru a candida la funcția de președinte al partidului este nevoie de o vechime de cel puțin 5 ani în calitatea de membru. Nicolae Ciucă a devenit membru PNL în 2020, deci este departe de a îndeplini condiția de vechime. Aceeași derogare a fost făcută și pentru Florin Cîțu anul trecut, când a candidat la președinția PNL, pe vremea când era premier.

În data de 10 aprilie va avea loc Congresul Extraordinar al PNL pentru alegerea noii conduceri a partidului. Până atunci, formațiunea politică este condusă interimar de Gheorghe Flutur.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *