Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Premierul Nicolae Ciucă nu dorește ca legea pensiilor speciale să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului: Este ultima variantă

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 8 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Preşedintele PNL și premierul României, Nicolae Ciucă, a menționat, luni, 8 mai, că Guvernul nu intenționează să-și asume răspunderea pe reforma pensiilor speciale. Mai exact, Ciucă susține că proiectul de lege trebuie dezbătut și votat în Parlament, iar varianta asumării răspunderii ar fi „ultima” la care ar apela. 

Politicienii încă nu au ajuns la o formă finală a proiectului de lege privind pensiile speciale, însă, discuțiile sunt numeroase, contradictorii pe această temă. Valoarea pensiilor speciale ridică semne de întrebare, mai ales din partea opoziției, când pe masa Guvernului Ciucă „așteaptă” o Ordonanță de Urgență privind reducerea cheltuielilor publice. Cu toate acestea, șeful PNL și premierul în funcție, Nicolae Ciucă susține că PNL va acționa democratic și va supune aprobării Parlamentului legea pensiilor speciale.

„Nu lăsăm moştenire nimic, pentru că este o chestiune de responsabilitate pe care ne-o asumăm cu toţii. Varianta asumării răspunderii este, din punctul meu de vedere, ultima. Altfel, aşa cum am negociat pe fiecare lege şi cum au fost trecute şi dezbătute în Parlament, mi se pare varianta cea mai bună„, a declarat Nicolae Ciucă,  la Congresul seniorilor liberali, potrivit Agerpres.

Ciucă, în contradicție cu Ciolacu pe tema pensiilor speciale

Recent, Marcel Ciolacu, cel care se pregătește să devină premierul României(n.r. rocada guvernamentală) susținea la o emisiune TV, că legea pensiilor speciale ar putea trece prin asumarea răspunderii dacă aceasta nu va fi aprobată înainte ca el să ajungă prim-ministru. Pe de altă parte, Ciucă consideră că este nevoie de tehnici, atât financiare, cât și juridice, pentru ca legea să nu devină neconstituțională.

„Deși PNL nu a stat la originea pensiilor speciale, vom acționa solidar pentru corectarea acestui dezechilibru din sistemul de pensii”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate. Comisia Europeană a cerut României să elimine inechitățile din sistemul de pensii publice și să promoveze  principiul contributivității, pentru a primi fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și de Reziliență(PNRR).

Cum ar putea fi impozitate pensiile speciale

Proiectul de lege  privind pensiile speciale a fost adoptat în primă cameră de Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaților, for decizional.  Unul dintre amendamentele aprobate prevede că nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii. De asemenea, se introduce un impozit progresiv de până la 15%. Astfel, venitul sub 2.000 de lei nu va fi impozitat, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei se va aplica un impozit de 10% aplicat diferenței de 4.000 de lei. Pentru  pensiile care depășesc 6.000 de lei se va aplica un impozit de 15%.

CITEȘTE ȘI: Vot în comisiile din Senat pe amendamentele la proiectul legii pensiilor speciale

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW