Saturday, June 25, 2022
Jurnalism corect


Premierul Florin Cîțu și ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, la Bruxelles pentru a negocia pe marginea PNRR / Președintele: Discuțiile cu respins sau nerespins sunt prostii

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 aprilie 2021

Klaus Iohannis a anunțat că prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea vor merge la Bruxelles, după sărbători, pentru a negocia cu Comisia Europeană (CE) pe marginea Planului Național de Redresare și Reziliență. Președintele susține că PNRR nu poate fi respins, ci doar negociat până când va ajunge într-o formă finală ce poate fi implementată.

Ministrul Ghinea a lucrat foarte mult cu echipa pe care o conduce și s-a prezentat la Comisie pentru discuții. A prezentat ce a fost agreat la Guvern și în coaliție, nu a prezentat un plan propriu. Sigur, obiectivele României sunt foarte clare, dezvoltarea infrastructurii, a spitalelor, a școlilor, digitalizarea, transformarea verde. Am mers spre aceste criterii care sunt importante pentru noi. Au fost incluse obiective de investiții pe care le considerăm importante. Negocierile cu Comisia Europeană sunt dificile, CE are pretenția ca totul să fie făcut extrem de bine. Nu și-a imaginat nimeni că CE va bifa totul și va spune că este perfect. Ne-am așteptat la o discuție onestă, ceea ce s-a întâmplat”, a declarat, marți, președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferințe de presă.

Klaus Iohannis a catalogat discuțiile din spațiul public, referitoare la posibila respingere a PNRR de către Comisia Europeană, drept „prostii”.

Acest plan reflectă obiectivele României. Nu există varianta ca acest PNRR să fie respins. Poate fi negociat repede, dar în final va exista și va fi implementat(…)Nu poate fi respins, va fi negociat până când va fi foarte bun”, a precizat președintele.

Șeful statului a arătat că o singură țară a respectat termenul stabilit inițial de Comisia Europeană de depunere a PNRR, anume Portugalia, și susține că România se află în același stadiu de negociere a Planului ca restul țărilor din UE.

E o procedură complicată, pentru că niciodată nu a existat o astfel de formă și de întocmire a planurilor naționale de revenire dintr-o criză amplă. Comisia, împreună cu Parlamentul European, au anumite ambiții legate de Europa Verde, Europa Digitală, iar aceste lucruri se negociază. Aceste negocieri cu CE nu sunt simple deloc, noi suntem pregătiți și vom avea negocieri în mai multe etape. Vom avea un plan foarte bun, care va fi finanțat și pe care îl vom pune în practică. Vom avea discuții în interiorul Guvernului, coaliției, Comisiei Europene, ce vor duce la îmbunătățirea primului draft și, până la finalul lunii mai, PNRR va fi bine pus la punct. Termenul de sfârșit de aprilie nu a fost un termen ultimativ, ci orientativ, majoritatea statelor nu au finalizat planul, este de așteptat ca termenul să fie împins spre finalul lui mai sau mai târziu. Important e să fie un plan bine făcut, acceptat de Comisie și finanțabil”, a spus Iohannis.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SURSE Florin Cîțu, Dan Barna și Cristian Ghinea, întâlnire la Guvern pe tema PNRR

Sursă foto: Presidency.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW