Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Premierul: Este timpul ca statul să nu-i mai pună pe români să circule cu hârtii între instituții

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 3 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat joi, 3 noiembrie, în cadrul evenimentului „România Digitală-România Liberală”, că Guvernul are „instrumentele și fondurile necesare” pentru a asigura dezvoltarea serviciilor publice digitale, competențelor digitale ale românilor, conectivitatea prin rețele de mare viteză și digitalizarea sectorului privat românesc.

Transformarea digitală și noile tehnologii ne oferă șansa de a recupera decalajele pe care le înregistrăm încă față de Uniunea Europeană și față de țările care au înțeles mai devreme rolul noilor tehnologii în modernizarea serviciilor publice. Este o șansă pentru viitoarele generații, un demers care trebuie să coaguleze toate energiile societății și să aibă continuitate pe termen lung”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea evenimentului.

Ciucă a menționat că, în timpul pandemiei de COVID-19, „ne-am dat seama cu toții de utilitatea soluțiilor digitale”, iar invazia declanșată de Federația Rusă în Ucraina „ne-a semnalat importanța strategică a securității cibernetice”.

În ceea ce privește serviciile publice digitale, premierul a indicat proiectul „cloudului guvernamental”, despre care a spus că „va schimba complet paradigma serviciilor publice din România”, și un alt proiect de la nivelul Ministerului de Interne, prin care românii vor putea obține mai ușor documente precum cazierul judiciar sau certificatul de înmatriculare a unui autoturism.

Este timpul ca statul să circule date, nu să-i pună pe români să circule cu hârtii între instituțiile sale”, a spus premierul.

În legătură cu formarea competențelor digitale la nivelurile societății, prim-ministrul a precizat că la Ministerul Educației „se lucrează la proiecte care să asigure competențe digitale în sistemul de învățământ”.

Totodată, Ciucă a indicat un proiect din Planul Național de Redresare și Reziliență, ce își propune ca 100.000 de români să dobândească abilități digitale după ce 1.000 de biblioteci vor fi transformate în hub-uri digitale.

Prim-ministrul arată că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene gestionează un buget de 350 de milioane de euro pentru a „face firmele românești mai digitalizate și deci mai competitive”.

Totodată, oficialul a indicat un alt proiect din PNRR, prin care sunt alocate 94 de milioane de euro pentru extinderea rețelelor de mare viteză către peste 900 de localități.

Doamnelor și domnilor, crizele vin și trec. De multe ori, răspunsul la o criză vine din capacitatea de a privi dincolo de obstacolele prezentului și a construi viitorul cu îndrăzneală și viziune”, a transmis Nicolae Ciucă, în finalul discursului.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis îndeamnă autoritățile să treacă la servicii publice digitale: Ritmul trecerii este redus

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW