Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Premierul, despre ridicarea MCV: Mai întâi de toate, trebuie ca Legile Justiției să fie adoptate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 13 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Nicolae Ciucă a declarat joi, 13 octombrie, că Mecanismul de Cooperare de Verificare (MCV) poate fi ridicat de Comisia Europeană prin adoptarea Legilor Justiției. Premierul a menționat că cele trei proiecte legislative ar trebui adoptate de Senat săptămâna viitoare.

Prim-ministrul a fost prezent la fabrica Dacia de la Mioveni, unde a fost întrebat de reporteri dacă a primit semnale din partea Comisiei Europene în legătură cu ridicarea MCV.

Mai întâi de toate, trebuie ca Legile Justiției să fie adoptate în Parlament(…)Avem această coordonare cu Comisia, odată ce vor fi promulgate, putem ca în noiembrie să avem un raport pozitiv pentru ridicarea MCV”, a transmis premierul.

Cele trei proiecte legislative – organizarea judiciară, organizarea Consiliului Superior al Magistraturii și statutul judecătorilor și procurorilor – cunoscute în spațiul public drept Legile Justiției, se află în Comisia specială parlamentară, după ce au fost adoptate de Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat.

Astfel, după ce parlamentarii juriști vor finaliza rapoartele asupra celor trei proiecte, vor fi trimise în plenul Senatului, for decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI: Cătălin Predoiu susține că Legile Justiției trebuie adoptate în toamnă: Guvernul dorește să atingă două obiective, MCV și Schengen

Ridicarea MCV este una dintre condițiile politice puse de oficialii Țărilor de Jos pentru a fi de acord cu aderarea României la Spațiul Schengen.

„Avem mecanism de monitorizare, avem MCV, pașii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în această procedură și după aceea o să vorbim. Țările de Jos nu este împotriva aderării României la Schengen”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, în cadrul declarațiilor de presă susținute miercuri la baza militară de la Cincu.

CITEȘTE ȘI: Premierul Țărilor de Jos: Nu ne opunem aderării României la Spațiul Schengen

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW