Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciolacu s-a întâlnit din nou cu primarul Chișinăului, rusofilul Ion Ceban

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 1 aprilie 2024

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, 1 aprilie, cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban.

„Astăzi, am avut o întrevedere cu premierul României, Marcel Ciolacu. Am discutat mai multe subiecte, printre care, prioritar, despre proiectele realizate în comun atât în Chișinău, cât și în R. Moldova. În ultimii ani, împreună cu colegii din România, am reușit să implementăm mai multe proiecte frumoase în diverse domenii, cum ar fi infrastructură, cultură, educație, dar și altele. I-am mulțumit din numele cetățenilor pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, inclusiv în parcursul nostru de integrare europeană”, a scris Ceban, pe pagina sa de Facebook.

Ion Ceban a obținut, la finele anului trecut, un nou mandat de primar al municipiului Chișinău. Acest lucru a fost posibil după ce a încercat să se reprofileze, la nivel de imagine într-un politician de centru și chiar proeuropean, mai ales după declanșarea agresiunii de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. La acest lucru au contribuit și zecile de întâlniri cu oficiali din România, de la care a reușit să obțină finanțări pentru anumite proiecte.

Printre aceștia se numără și Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, un apropiat de-ai premierului Ciolacu, care i-a acordat ajutoare financiare în valoare totală de 500.000 de euro. De altfel, așa cum Mainnews.ro a relatat, Ceban a fost primit în noiembrie 2023 chiar de către premierul Marcel Ciolacu. Pe lângă beneficiile materiale, Ceban se folosește de aceste legături mai ales pentru a scăpa de eticheta de politician pro-rus, astfel încă să poată atrage votanți, în eventualitatea unei candidaturi la prezidențiale, chiar și din bazinul pro-european.

Ion Ceban, omul rușilor la Chișinău

Față de anii anteriori când mizau doar pe politicieni cu discurs radical pro-rus, anti-românesc și anti-european, acum rușii și-au mai rafinat metodele, în condițiile în care Federația Rusă și-a pierdut din forța de atracție. Pe lângă comuniști, regrupați în Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Moscova contează pe politicieni populiști, cum sunt cei din gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, dar și pe politicieni cu discurs de centru sau chiar pro-european. În această ultimă categorie intră Ion Ceban și Irina Vlah, fost bașcan al Găgăuziei. Ambii sunt comuniști la bază, însă în ultimii ani și-au recalibrat discursul pentru a se adapta noilor realități.

O repoziționare tactică, fără doar și poate. În 2014, Ceban a militat de la Comrat în favoarea unui referendum ilegal pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, iar în 2020, a fost ales primar al municipiului Chișinău cu sprijinul unor agenți ai serviciilor speciale ruse, potrivit unei investigații publicate de RISE Moldova. Chiar și după declanșarea războiului asupra Ucrainei, el a refuzat să condamne public Federația Rusă și a alimentat propaganda împotriva refugiaților ucraineni.

Potrivit unui document privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova, MAN ar fi primit finanțări inclusiv din Federația Rusă. Conform oficialilor americani, o echipă condusă de Iuri Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, i-a oferit sprijin partidului înființat de Ceban. În urmă cu doi ani, Rise Project a publicat un scurt videoclip realizat în anul 2019, în seara turului doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău, în care fostul ofițer FSB apare în sediul de campanie al lui Ceban.

Alianță MAN-PSDE, nășită de Ciolacu?

Vizita în România a primarului Ion Ceban survine în contextul în care, la Chișinău, se discută espre o posibilă coaliție între MAN și PSDE, formațiune cu care PSD are încheiat un parteneriat.

PSDE este fostul PDM, partidul care în anul 2019, controlat fiind de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a uzurpat puterea politică pentru mai multe zile, după pierderea alegerilor. A fost nevoie atunci de intervenția comună a UE, SUA și Federației Ruse pentru ca Plahotniuc să cedeze, iar Maia Sandu să își poată prelua prerogative de premier.

Aceasta ar fi a doua întrevedere între Ciolacu și Ceban, după cea din noiembrie 2022, atunci când liderul PSD era șef al Camerei Deputaților. Întrebat despre această întâlnire, Ciolacu a susținut că a avut ca scop reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău.

„Am avut o întâlnire cu domnul primar Ceban. Cunoașteți faptul că Cimitirul Eroilor a fost retrocedat unor familii, cunoașteți faptul că Federația Rusă a dus acolo un spital, cunoașteți faptul că noi încercăm de mult timp să recuperăm acel cimitir. Faptul că încercăm să recuperăm cimitirul românilor este un lucru rău?”, a declarat Ciolacu, într-o conferință de presă.

Ulterior, Consiliul Județean Buzău a acordat un ajutor de 320.000 euro pentru Primăria Municipiului Chișinău în vederea reabilitării acestui monument.

Comentarii