Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Ciolacu: S-a dispus un control la toate căminele de bătrâni din țară

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 5 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, 5 iulie, că s-a dispus un control al statului la toate căminele de bătrâni din țară, după ce 96 de bătrâni instituționalizați la trei centre de îngrijire de pe raza județului Ilfov au fost găsiți de polițiști în condiții mizere, inumane. 

„Am discutat cu doi miniştri, cred că se impune un control al statului român la toate căminele de bătrâni. Deja s-a dispus acest control, să vedem dacă e un caz izolat sau ceva mai amplu”, a declarat Ciolacu, la Berlin, unde se află într-o vizită de lucru.

Procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 24 de persoane implicate în exploatarea bătrânilor cu dizabilităţi din cele trei azile din Voluntari. Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, au fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile. Vârstnicii erau supuși  la tratamente inumane ori degradante, erau exploatate prin muncă neremunerată prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică, spun anchetatorii.

Ce a transmis Ministerul Muncii după ancheta de la căminele de bătrâni din Ilfov

Potrivit reprezentanților Ministerului Muncii,  centrele de îngrijire unde au descins procurorii sunt:  Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz (un Centru de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și un Centru de Îngrijire și Asistență cu sediul în Voluntari) și unul furnizat de House Grandma Anastasia`s S.R.L. (Centru rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul în Voluntari). Inspectorii sociali au constatat nereguli precum: hrană expirată, lipsă igienă, spațiu necorespunzător pentru bătrânii institutionalizați.

„Măsurile și recomandările au vizat în principal îmbunătățirea condițiilor de viață ale rezidenților, începând cu respectarea principiilor unei alimentații sănătoase și echilibrate, în funcție de afecțiunile beneficiarilor, renovarea/igienizarea unor spații ale centrului, dotarea lor corespunzătoare, suplimentarea structurii de personal, astfel încât serviciile furnizate beneficiarilor să fie în acord cu nevoile și recomandările specialiștilor”, a transmis Ministerul Muncii.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii