Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Premierul belgian: UE nu trebuie să se teamă de posibila revenire a lui Trump la Casa Albă

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Uniunea Europeană nu ar trebui să fie intimidată de posibilitatea unei eventuale reveniri ale lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA; dimpotrivă, ar trebui să valorifice această oportunitate pentru a-și întări poziția, a declarat marți premierul belgian Alexander De Croo la Strasbourg. Belgia deține în prezent președinția semestrială a Consiliului UE.

„Dacă 2024 ne aduce din nou „America First” (politica lui Trump prin care pune interesele americane mai presus de orice – n.r.), Europa va fi pe cont propriu mai mult ca niciodată”, a declarat Alexander De Croo în faţa deputaţilor europeni.

„Nu trebuie să ne temem de această perspectivă. Trebuie să o valorificăm, aşezând Europa pe baze mai solide, mai puternice, mai suverane, mai autonome”, a îndemnat el.

Alexander De Croo a exprimat aceste opinii cu doar o zi înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile primare republicane din Iowa, consolidându-i statutul de favorit al Partidului Republican pentru alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Preocuparea europenilor față de un posibil retur al lui Donald Trump la Casa Albă este legată de temerile că fostul președinte american ar putea reduce sprijinul acordat Ucrainei, iar această perspectivă generează îngrijorări în contextul dificultăților Uniunii Europene de a menține sprijinul militar și financiar pentru Kiev.

De asemenea, există îngrijorări cu privire la posibilele consecințe ale revenirii lui Donald Trump asupra negocierilor privind combaterea schimbărilor climatice și evoluția situației din Orientul Mijlociu. Aceste îngrijorări sunt motivate de strânsele legături dintre Donald Trump și actualul prim-ministru israelian, Benyamin Netanyahu, care adoptă o poziție neprietenoasă față de soluția cu două state promovată de Uniunea Europeană și de actualul președinte american, Joe Biden.

„2024 va fi un an crucial, cu o miză importantă pentru Europa şi pentru Occident, nu doar din cauza alegerilor pentru această adunare (parlamentul european – n.r.), ci şi pentru Congresul american şi preşedinţia Statelor Unite. Dacă 2024 ne va aduce „America pe primul loc”, atunci va fi mai mult ca niciodată „Europa de una singură””, a declarat şeful guvernului belgian, la începutul discursului său în faţa Parlamentului European, cu ocazia prezentării programului preşedinţiei belgiene a Consiliului UE.

foto: Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW