Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Prefectul Capitalei somează trei primării de sector să emită documentațiile de urbanism 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 iunie 2022

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a transmis luni, 6 iunie, notificări către primăriile Sectoarelor 2, 4 și 5 pentru, în care solicită eliberarea documentațiilor de urbanism solicitate înainte ca instanțele de judecată să suspende planurile urbanistice zonale. 

„În aplicarea legii și ca urmare a suspendării PUZ-urilor pe cale jurisdicțională, considerăm că autoritățile administrației publice locale sunt obligate să continue procedura pentru eliberarea autorizațiilor de construire pentru toate solicitările înregistrate la primării până la data suspendării PUZ-urilor. În fundamentarea măsurii a fost avut în vedere și punctul de vedere exprimat de Inspectoratul de Stat în Construcții – I.S.C., ca urmare a unei solicitări primite de la Primăria Sectorului 5”, a transmis prefectul.

PUZ-urile de sector și „golănia”

„Haos” este cuvântul care descrie poate cel mai bine modul în municipiul București s-a dezvoltat din punct de vedere urbanistic în ultimii ani. Sute de blocuri înalte au fost construite printre case, pe spațiul verde, pe străduțe în care regimul de construire nu ar fi trebuit să permită în mod normal așa ceva, în vreme ce întregi ansambluri rezidențiale, fără acces la școli și transport public, au apărut în proximitatea orașului, legate fiind de centru de drumuri înguste, unde zilnic șoferii petrec ore întregi.

Ajuns în funcția de primar promițând reformă în acest domeniu, Nicușor Dan, și-a dat repede seama că, înainte de a începe orice demers de dezvoltare, trebuie întâi să taie răul de la rădăcină. După îndelungi negocieri politice și în pofida presiunii dezvoltatorilor imobiliari, consilierii generali a aprobat în februarie 2021 suspendarea pentru un an a planurilor urbanistice zonale ale sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6.

Timpul s-a dovedit a fi suficient pentru ca PUZ-urile să pice, rând pe rând, pe cale naturală, adică în instanță. PUZ Sector 3 și PUZ Sector 6 au fost anulate, în vreme ce PUZ Sector 2, PUZ Sector 3 și PUZ Sector 4 au fost suspendate de către Tribunalul București, în urma unei acțiuni a asociației Ecopolis.

Conform prefectului Capitalei, în pofida acestor decizii, primăriile sectoarelor 2, 3 și 4 au obligația de a emite documentațiile de urbanism solicitate de cetățeni sau de către firme înainte ca instanță să suspende PUZ-urile.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *