Popescu: România nu s-a opus plafonării preţului la gaze, ci a cerut o plafonare mai largă
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat după ședința de guvern de miercuri, 14 septembrie, că un nou consiliu extraordinar al miniștrilor energiei din UE va avea loc pe 30 septembrie, care va definitiva măsurile pe care UE le va lua pentru protejarea consumatorilor și reducerea consumului.
Totodată, oficialul a prezentat propunerile României în cadrul consiliului extraordinar al miniștrilor energiei din UE de la finele săptămânii trecute, precum și principalele puncte ale OUG 119, care prevede unele măsuri pentru piața energiei.
„După cum știți, am participat vineri la consiliul extraordinar pe energie de la Bruxelles, unde am prezentat, în baza mandatului primit, propunerile României. De asemenea, am prezentat principalele puncte ale Ordonanței de Urgență 119 pe care Guvernul a aprobat-o și a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. M-am bucurat să văd că propunerile României se regăsesc în declarațiile președintei Comisiei Europene și anume modul de decuplare a prețului gazului față de energia electrică.
CITEȘTE ȘI Planul UE pentru iarnă / Ursula von der Leyen a prezentat măsurile excepționale
Se vorbește în continuare de o plafonare a prețului a gazului natural și, când vorbim de gazul natural, avem în vedere atât gazul din resursă non-rusă și din resursă rusă. Vorbim de acele plafoane de limitare a profiturilor producătorilor și traderilor și furnizorilor, iar acest lucru se regăsește în propunerea Comisiei Europene.
Vorbim de o contribuție la un fond, pentru a susține aceste creșteri ale facturilor, pentru a putea trece peste această perioadă de creșteri abrupte ale prețurilor”, a declarat Popescu, după ședința Executivului.
Popescu a mai spus că în perioada imediat următoare vor avea loc reuniuni la nivelul ambasadorilor și adjuncților, evident în coordonare cu statele membre, pentru a crea un text comun al tuturor statelor.
„(…) probabil în data de 30 septembrie va fi un nou consiliul extraordinar pe energie pentru a aproba finalul de regulament, în așa fel încât să intre cât mai repede în vigoare”, a continuat liberalul.
Ministrul a amintit că, la nivel intern, fiecare minister trebuie să își facă, în două săptămâni, o analiză internă cu privire la propunerile de reducere a consumului de energie electrică și să o prezinte în Guvern.
Întrebat care sunt motivele pentru care România s-a opus plafonării prețului gazului rusesc, liberalul a explicat că țara noastră nu s-a opus.
„Haideți să le luăm pe rând. România nu s-a opus plafonării prețurilor la gazul rusesc, ci a propus o plafonare mai largă inclusiv a prețului gazului rusesc pe piața europeană. Se va lucra la un sistem astfel încât să protejăm întreaga piață europeană, să reformăm piața gazului european. Dacă am lua doar o singură sursă, s-ar debalansa (…) Vrem să reducem prețurile speculative, nu este vorba despre o opțiune a României de a nu fi de acord, ci de o chestiune mai largă”, a precizat acesta.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/popescu-romania-nu-s-a-opus-plafonarii-pretului-la-gaze-ci-a-cerut-o-plafonare-mai-larga/ […]