Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Polonia trece prin schimbări drastice după ce opoziția a preluat puterea

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 noiembrie 2023 Etichete: , ,

La aproape o lună de la alegerile care au înlăturat partidul Lege și Justiție (PiS), parlamentul polonez s-a reunit pentru sesiunea sa inaugurală, semnalând o schimbare semnificativă a puterii. Noul parlament l-a ales pe fostul prezentator de televiziune Szymon Hołownia în funcția de președinte al parlamentului, obținând 265 de voturi, în timp ce candidatul PiS, Elżbieta Witek, a primit doar 193 de voturi în parlamentul format din 460 de membri, relatează Politico.

Hołownia, în primul său discurs în calitate de președinte, a promis o îndepărtare decisivă de practicile partidului Lege și Justiție, care se afla la putere din 2015.

„Politica nu înseamnă violență. Vom construi un parlament al respectului”, a declarat Hołownia, potrivit sursei menționate.

Ca un gest simbolic al schimbării, eliminarea barierelor de poliție din jurul clădirilor parlamentului a marcat o nouă eră, deschizând zona pentru accesul publicului pentru prima dată după mulți ani. Noul președinte ales, Szymon Hołownia, s-a angajat să îmbunătățească accesibilitatea pentru jurnaliști, abordând restricțiile impuse de fostul partid de guvernământ, PiS.

Hołownia a promis, de asemenea, să elimine „congelatorul” legislativ, unde proiectele de lege incomode erau blocate, și să transforme legislativul în mai mult decât o simplă „mașină de vot pentru guvern”. Alegerea sa subliniază trecerea la putere a coaliției tripartite de opoziție, formată din Coaliția Civică, condusă de Donald Tusk, probabil următorul prim-ministru, gruparea de centru-dreapta A Treia Cale, care include partidul lui Hołownia, și Stânga, care își afirmă controlul asupra agendei legislative.

În ciuda acestui fapt, președintele Andrzej Duda l-a desemnat pe premierul demisionar Mateusz Morawiecki, din partea PiS, drept noul premier, acordându-i patru săptămâni pentru a prezenta un nou cabinet și a obține un vot de încredere în parlament. Cu toate acestea, chiar dacă PiS este cel mai mare partid, cu 194 de parlamentari, toți potențialii parteneri au respins ofertele sale de a forma o coaliție.

După înfrângerea lui Elżbieta Witek, partidul Lege și Justiție (PiS) a insistat ca aceasta să fie aleasă ca unul dintre cei șase vicepreședinți ai Camerei, însă partidele de opoziție s-au opus, criticând-o pe Witek pentru încălcarea procedurilor parlamentare în perioada în care a fost președinte al Camerei între 2019 și acest an. În ciuda amenințării liderului PiS, Jarosław Kaczyński, că partidul său va renunța la un vicepreședinte dacă Witek nu este aleasă, au fost aleși doar cinci vicepreședinți, reprezentând toate partidele cu excepția PiS. Kaczyński a dat vina pe opoziție, acuzând-o că a încălcat regulile democratice și s-a comportat vulgar.

Deși opoziția controlează acum parlamentul și așteaptă să formeze un guvern, conducerea țării nu va fi ușoară, mai menționează jurnaliștii de la Politico

FOTO: pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW