Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Partidele de opoziție din Polonia ajung la un acord de coaliție

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Cele trei mari partide de opoziție din Polonia au semnat un acord de coaliție, care definește principiile de bază ale viitorului guvern, în urma pierderii majorității parlamentare de către actualul partid Lege și Justiție (PiS) în alegerile de luna trecută, relatează Politico.

Coaliția este formată din Platforma Civică, în frunte cu Donald Tusk, A Treia Cale, o uniune a partidului Polonia 2050 și a Partidului Popular Polonez (PSL), și Stânga. Acordul oferă prioritate securității ca răspuns la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, pune accentul pe restabilirea statului de drept, pe abordarea crizei climatice și pe consolidarea drepturilor femeilor din Polonia. În plus, coaliția intenționează să se concentreze asupra educației, asistenței medicale și combaterii discursului instigator la ură.

„Vrem cu adevărat ca polonezii şi polonezele care au votat cu atâta speranţă să poată vedea că, de-acum, suntem pregătiţi să ne asumăm responsabilitatea ţării noastre în anii care vin”, a declarat liderul opoziţiei proruropene, Donald Tusk, al cărui partid a obținut locul doi în alegeri și care va forma, cu alte două partide, noua coaliție de guvernare.

Potrivit sursei citate, partidele de opoziție din Polonia, deși controlează o majoritate parlamentară, trebuie să aștepte ca premierul demisionar Mateusz Morawiecki, un fidel al PiS, să încerce să formeze un nou guvern, conform deciziei președintelui Andrzej Duda. Deși șansele de reușită ale lui Morawiecki sunt reduse, acesta are la dispoziție câteva săptămâni pentru a face această încercare. Partidele de opoziție, conduse de Donald Tusk, s-au angajat să formeze un guvern și să ceară socoteală guvernului PiS anterior pentru acțiunile din ultimii opt ani, subliniind importanța justiției și a statului de drept în Polonia.

Partidul conservator aflat la putere a câștigat cel mai mare număr de voturi în alegerile legislative din octombrie, dar nu dispune de suficiente voturi pentru a forma guvernul. Platforma Civică a ocupat locul al doilea, însă alianța partidelor de opoziție a obținut o majoritate de 248 de mandate din cele 460 ale Camerei Inferioare a Parlamentului Poloniei.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW