Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Polițistul care i-a împrumutat Dianei Șoșoacă motocicleta și casca de polițist a fost destituit. Explicațiile MAI

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 august 2024

Polițistul care i-a împrumutat Dianei Şoşoacă motocicleta şi casca de poliţist a fost destituit, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit News.ro. 

La sfârșitul lunii mai, Diana Șoșoacă a apărut într-un material video publicat pe rețelele de socializare pe o motocicletă a Poliției Române, îmbrăcată cu o uniformă a Armatei.

@luis_lazarus Ziua Portilor deschise! Multumim Politia Romana! #fy @Diana Iovanovici-Șoșoacă #fypシ #politia #foryou #5pasidebine #viral_video #tiktokviral #dianasosoaca #vinesosoaca ♬ sunet original – Loulou Andreea

„Măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor paşilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul instituţiei”, a transmis MAI.

Polițistul Valer Kovacs publica pe reţelele de socializare mesaje similare celor promovate de Şoşoacă, şi a avut apariţii la Zeus TV, alături de Luis Lazarus.

„În intervalul iunie 2022 – martie 2024, cel în cauză a distribuit în spaţiul public, utilizând mai multe conturi pe diferite platforme de socializare, dar şi prin participarea în cadrul unor emisiuni TV, conţinut audio-video, care, prin mesajul şi afirmaţiile făcute, a adus jigniri unor categorii profesionale în ansamblul lor (magistraţi etc.), a exprimat opinii contrare intereselor României sau preferinţe politice, a încălcat obligaţia de a respecta confidenţialitatea datelor dobândite în timpul serviciului, a difuzat materiale care au instigat la indisciplină, a fost lipsit de respect faţă de colegi sau alte persoane şi nu a asigurat informarea corectă a cetăţenilor”, mai precizează ministerul de resort, potrivit sursei citate.

„Mi se impută că aş fi adus atingere onoarei instituţiei din care fac parte”, susţine Valer Kovacs într-un dialog cu liderul AUR George Simion, postat pe Facebook. El  spune că i se reproşează că a făcut poză cu europarlamentarul Cristian Terheş, precizând că dosarul referitor la faptul că i-a oferit Dianei Şoşoacă motocicleta reprezintă un alt dosar.

Kovacs mai afirmă că a fost omul care a aplicat cele mai multe sancţiuni administratorilor de drum pe tronsonul de autostradă.

„Cum aş putea eu să mă reprofilez? Sau ce aş putea? Să mă apuc de taxi?”, se întreabă el.

În afară de George Simion, în apărarea sa a intervenit şi europarlamentarul Cristian Terheş, care a susţinuit că motivul real al destituirii este că Valer Kovacs a amendat în mai multe rânduri CNAIR, pentru faptul că nu au protejat cum se cuvine carosabilul, lucru ce l-ar fi nemulţumit pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Diana Șoșoacă a apărut în uniforma oficială a Armatei

În urma apariției imaginilor, Ministerul Apărării a declanșat la rândul său o anchetă internă pentru a stabili dacă vreun militar activ a vândut vestonul purtat de Diana Șoșoacă, au explicat surse din cadrul instituției pentru Mainnews.ro. Potrivit legislației în vigoare, acest lucru este interzis, la fel și achiziția, respectiv producerea.

„Producerea, vânzarea sau cumpărarea, de către persoane fizice sau juridice, a unor articole din compunerea uniformelor militare, fără avizul instituțiilor publice prevăzute la art. 1, este interzisă”, se arată în OUG 51/1994. 

De asemenea, au explicat sursele noastre, uniformele Armatei nu pot fi cumpărate legal de pe teritoriul României. Cu toate acestea, pe diverse platforme online, se găsesc la comercializare uniforme ale Armatei, cele mai multe scoase din uz.

Dacă va fi identificat și ancheta va scoate la iveală că și-a vândut uniforma, militarul respectiv riscă să își piardă locul de muncă, în condițiile în care statutul cadrelor militare le interzice să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori sa desfăşoare propaganda prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice”.

Ministerul Apărării a respins categoric acțiunea senatoarei.

„De delimităm de orice încercare de folosire a simbolurilor, uniforme sau ecusoane, ce țin de Armata României în orice proces electoral sau politic”, a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, la solicitarea Mainnews.ro.

Comentarii