Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Polițiștii și grefierii anunță protest împotriva creșterii vârstei de pensionare

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 iunie 2023

Sindicatul Polițiștilor Europeni – EUROPOL, Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP și Sindicatul Național al Grefei Judiciare – DICASTERIAL au anunțat organizarea marți 27 iunie, de la ora 11:00, a unui miting, în fața Parlamentului, împotriva intenției coaliției de a reforma sistemele de pensii speciale.

„Orice inițiativă de creștere a vârstei de pensionare poate fi luată în discuție doar la pachet cu adoptarea unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, ocuparea posturilor vacate, eliminarea riscurilor și a bolilor profesionale, care să determine creșterea speranței de viață. Prin aceste modificări, România va deveni țara cu cele mai nefavorabile condiții de pensionare din blocul NATO”, susțin sindicaliștii.

Reforma pensiile speciale, obligatorie în PNRR

Pentru a debloca tranșa a treia de fonduri de fonduri, în cuantum de 3 miliarde euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență autoritățile trebuie să realizeze reforma pensiilor speciale, adică acele pensii care în prezent nu se calculează după principiul contributivității.

Cu alte cuvinte, aceste sisteme de pensii – magistrați, militari, polițiști, diplomați – trebuie făcute sustenabile. Opțiunile pentru guvernanți nu sunt foarte multe, unele dintre ele fiind cuprinse într-un raport realizat de experți ai Băncii Mondiale. Pe scurt, acestea se referă la creșterea vârstei de pensionare, extinderea perioadei față de care se stabilește baza de calcul a pensiei, reducere procentului aferent bazei de calcul și supraimpozitarea. Pe scurt, tăierea pensiilor.

Un proiect de lege, care propune câteva modificări minore ale actualelor sisteme de pensii, realizat de guvernul Ciucă, a trecut de Senat cu câteva modificări, însă responsabilii din cadrul Comisiei Europene i-au avertizat deja pe guvernanții de la București că acesta nu va duce la îndeplinirea reformei asumate în PNRR și implicit la deblocarea fondurilor.

Strânși cu ușa, liderii coaliției de guvernare vor acum să îmbunătățească această inițiativa legislativă. În Camera Deputaților, parlamentarii puterii au depus zeci de amendamente. În cazul magistraților, conform acestor propuneri, vârsta de pensionare va crește etapizat, până în 2030, la 60 ani. În perioada 2024-2029, pensia specială va fi de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor permanente pe 12 luni consecutive la alegere din ultimii 10 ani, urmând ca până în 2043 perioadă să crească până la 300 luni. De asemenea, pensiile speciale ale magistraților ar fi impozitate cu 30% pentru partea necontributivă ce depășește salariul mediu brut pe economie – 6.700 de lei. Procentul ar putea fi însă redus la 15%, cel puțin așa a declarat ministrul muncii, Marius Budăi. În ceea ce privește pensiile aflate în plată, acestea vor fi recalculate în funcție de veniturile nete, iar nu la cele brute, iar actualizarea nu se va mai face în funcție de creșterea indemnizației ca până acum.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii