Polițist bulgar, ucis la frontiera cu Turcia
Un polițist bulgar a fost ucis la granița cu Turcia, într-un schimb de focuri cu un presupus grup de migranți, a declarat marți, 8 noiembrie, ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdzhiev, citat de Reuters.
Incidentul a avut loc la ora locală 20:30, în seara zilei de luni, 7 noiembrie, când au fost trase focuri de pe teritoriul turc asupra unui ofițer de poliție de frontieră și a unui soldat care patrula pe o porțiune a graniței în apropierea satului Golyam Dervent, a spus Demerdzhiev.
Polițistul de frontieră a murit pe loc. Militarul, care nu a fost rănit, a răspuns la foc după ce a auzit 10 până la 15 împușcături, iar un grup format din presupuși imigranți s-a retras, au spus oficialii.
„Este un act criminal, o agresiune extremă… Acesta este primul atac cu arme de foc al migranților”, a declarat Dermendzhiev.
Bulgaria a desfășurat aproximativ 350 de militari de-a lungul graniței sale de sud cu Turcia și Grecia pentru a lupta împotriva afluxului de migranți în creștere.
Bulgaria este situată pe una dintre rutele pe care migranții din Orientul Mijlociu și Afganistan le folosesc pentru a intra în Uniunea Europeană. Majoritatea migranților nu plănuiesc să rămână în Bulgaria, unul dintre cele mai sărace state al blocului comunitar, ci caută să treacă în țările mai bogate din Europa de Vest.
Aderarea României și Bulgariei la Schengen
Bulgaria, alături de România, așteaptă să adere la Spațiul Schengen. După cum Main News a arătat aici, la 11 ani distanță de când Comisia Europeană a concluzionat că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen, doar Țările de Jos pare să se mai aibă obiecții în această privință. Prezent în urmă cu două săptămâni în România, premierul Mark Rutte a transmis că nu se opune de principiu accederii celor două țări în spaţiul de liberă circulaţie.
Cu toate acestea, printr-o rezoluție votată pe 20 octombrie, Parlamentul Țărilor de Jos a solicitat guvernului Rutte să să nu aprobe aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și să efectueze „investigații suplimentare” la granițele celor două țări.
„Corupția și problemele cu criminalitatea organizată într-o țară Schengen pot cauza probleme majore pentru funcționarea securității la frontiera țării respective și, prin urmare, prezintă riscuri de securitate pentru Țările de Jos și pentru întreg spațiul Schengen”, se arată în documentul adoptat de parlamentarii olandezi.
Sursa foto: Pixabay
Comentarii