Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


POLITICO: „Netanyahu ar putea să nu reziste” mult în funcție, cred Joe Biden și consilierii săi

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Președintele Joe Biden și principalii săi consilieri au discutat despre situația în care cariera politică a premierului israelian Benjamin Netanyahu ar putea să se apropie de sfârșit. Acest sentiment i-ar fi fost transmis lui Netanyahu în timpul unei conversații recente cu președintele american, susține Politico.

Potrivit sursei menționate, discuții despre viitorul politic incert al lui Netanyahu au avut loc în cadrul întâlnirilor de la Casa Albă, inclusiv cele care au avut loc după vizita lui Biden în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul israelian.

Președintele Biden l-a sfătuit pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să ia în considerare posibilitatea de a împărtăși lecțiile cu eventualul său succesor. Potrivit a doi oficiali ai administrației, atât un actual, cât și un fost oficial american, administrația Biden consideră că timpul de mandat al lui Netanyahu este limitat.

Actualul oficial a menționat că așteptările din cadrul administrației sunt că Netanyahu ar putea rămâne în funcție pentru câteva luni, posibil până la încheierea primei faze a campaniei militare israeliene din Gaza, deși natura imprevizibilă a politicii israeliene este recunoscută de toate părțile implicate.

„Va trebui să se facă o socoteală în cadrul societății israeliene cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a declarat oficialul care, la fel ca și alții, a beneficiat de anonimat din partea jurnaliștilor pentru a detalia conversațiile private. „În cele din urmă, responsabilitatea se oprește la biroul premierului”.

Viziunea sumbră a administrației cu privire la viitorul politic al lui Netanyahu vine în contextul în care președintele și echipa sa de politică externă încearcă să colaboreze cu liderul israelian și să îl ghideze din punct de vedere diplomatic, în timp ce țara sa duce o confruntare complicată și sângeroasă cu Hamas, grupul militant palestinian care controlează Gaza și care a atacat Israelul la 7 octombrie.

În timpul călătoriei președintelui Biden la Tel Aviv luna trecută, poziția sa publică a fost una de susținere. Cu toate acestea, în privat, el l-a încurajat pe prim-ministrul Netanyahu să dea dovadă de prudență și să evite escaladarea conflictului. Biden a subliniat importanța de a acorda prioritate unei soluții cu două state și de a fi atenți la provocările care ar putea apărea dincolo de eforturile de a slăbi Hamas. El a sugerat chiar că Netanyahu ar trebui să ia în considerare scenariul pentru succesorul său, lăsând să se înțeleagă că zilele sale la putere ar putea fi limitate.

FOTO: Twitter

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW