Politico: Mai multe ţări UE, printre care și România, vor sancţionarea oligarhilor proruşi din R. Moldova
Mai mulți miniștri europeni de Externe au cerut luni, 20 martie, la Bruxelles, ca Uniunea Europeană (UE) să sancționeze oligarhii implicați în „tentative de destabilizare” în Republica Moldova și Georgia, pe fondul temerilor tot mai mari de interferență din partea Moscovei în fostele republici sovietice. România se numără printre țările care au cerut blocului comunitar să sancționeze oligarhii pro-ruși din cele două țări, relatează Politico.
„Aceste două ţări se confruntă cu încercări de destabilizare care necesită cea mai mare vigilenţă din partea noastră şi iată de ce ar trebui să începem să luăm în considerare să îi țintim pe cei responsabili pentru aceste încercări”, a declarat ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat în luna februarie pregătirea unei lovituri de stat rusești. Potrivit informațiilor Serviciului de Securitate din țara vecină, diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, ar fi urmat să încerce schimbarea puterii de la Chișinău, prin atac asupra unor edificii ale statului, acțiuni violente și luare de ostatici.
La începutul lunii, ministrul de Interne de la Chișinău, Ana Revenco, a declarat că „Moscova, grupurile de interese și oligarhii fugari” își unesc forțele pentru „schimbarea cursului democratic al țării”, într-o referire puțin voalată la oligarhul prorus Ilan Shor, care a fost acuzat de finanțarea unor proteste împotriva Guvernului pro-UE al Republicii Moldova. Detalii aici.
Între timp, mii de oameni au protestat la Tbilisi, în urmă cu două săptămâni, împotriva unui proiect de lege controversat al „agenților străini”, despre care președintele Georgiei a spus că a fost dictat de Moscova.
Partidul de guvernământ Visul Georgian a respins proiectul de lege trei zile mai târziu, dar un număr tot mai mare de georgieni se tem că Guvernul lor se apropie de Moscova.
Lege a „deoligarhizării”, propusă de Guvernul R. Moldova
O lege ce vizează „deoligarhizarea” Republicii Moldova, anume „limitarea influenței excesive economice și politice în viața publică” a oligarhilor, a fost inițiată de Ministerul Justiției din țara vecină.
Potrivit proiectului, un oligarh va fi definit ca o persoană „care este sau a fost implicată în viața politică în prezent sau în ultimii 5 ani” și o persoană „care exercită sau a exercitat în ultimii 5 ani o influență excesivă sau presiuni asupra unor autorități ale statului/persoane expuse politic”.
Totodată, pentru definirea unui oligarh vor mai fi luate în calcul cel puțin 2 dintre următoarele caracteristici: – „exercită o influență semnificativă asupra mass-mediei”; – „are o valoare confirmată a activelor personale și a entităților comerciale în care aceasta este beneficiar ce depășește cuantumul de 50.000 de salarii medii lunare prognozate pe economie”, „este beneficiarul efectiv sau deține controlul unei entități comerciale care (…) ocupă o poziție dominantă pe piață (…) sau deține controlul unei entități comerciale care a efectuat investiții în domenii de importanță strategică”, a fost condamnată pentru corupție sau este subiectul unor sancțiuni internaționale.
Astfel, Parlamentul Republicii Moldova va fi instituția care va recunoaște o persoană drept „oligarh”, prin votul a trei cincimi din deputați. Odată recunoscută, persoana va fi înscrisă într-un registru al oligarhilor.
Sursa foto: Uniunea Europeană
Comentarii