Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Politico.eu: Respingerea unui candidat în comisia de afaceri juridice este fără precedent

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2019 Etichete: , ,

Publicația Politico.eu menționează, în ediția de joi, decizia Comisiei Juri de a respinge două dintre propunerile Ursulei von der Leyen pentru echipa de comisari: cea a României și cea a Ungariei.  „Aceștia nu au reușit să convingă grupul de specialitate că afacerile lor financiare nu prezintă un potențial conflict de interese”, notează jurnaliștii publicației. 

Comisia Juridică a votat împotriva Rovanei Plumb, persoana desemnată să fie comisar pentru  transporturi. Ea nu a reușit să treacă de la faza de audiere la cea de confirmare, în urma unei ședințe cu ușile închise, joi dimineață, în timpul căreia candidatul român a fost chestionat cu privire la problemele din declarația de avere.

„Cincisprezece membri ai comisiei au votat pentru a respinge candidatura lui Plumb, în ​​timp ce șase au votat în favoarea ei. Au fost două abțineri. Plumb, membru al grupului socialiștilor și democraților, a fost chemată în fața comisiei să explice două împrumuturi în valoare de aproape 1 milion euro pe care nu le-a declarat în declarația financiară inițială examinată de eurodeputați”, precizează politico.eu

De asemenea, Comisia Juri a blocat și nominalizarea lui László Trócsányi din Ungaria pentru postul de comisar european pentru vecinătate și extindere după o audiere similară cu a Rovanei Plumb. Comitetul a votat împotriva lui Trócsányi cu unsprezece voturi „împotrivă” și nouă „pentru”. Doi eurodeputați s-au abținut.

Purtător de cuvânt al Parlamentului European: „respingerea unui candidat în comisia de afaceri juridice este fără precedent”

Serghei Lagodinsky, vicepreședintele Comisiei Juri a declarat pentru POLITICO: „Cei doi  au fost respinși în timp ce 24 au fost acceptați”.

Lagodinsky a declarat că următorul pas va fi trimiterea unei scrisori către președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, „subliniind poziția noastră și hotărând ce va urma.”

„Procesul este deocamdată suspendat până când reacționează președintele Comisiei”, a adăugat el.

Aprobarea comisiei de afaceri juridice este o precondiție esențială pentru desfășurarea audierilor în Parlamentul European. Fără unda sa verde, regulile UE prevăd că procedura de confirmare a comisarului desemnat este suspendată. Următorul pas este ca președintele Parlamentului European să o întrebe pe von der Leyen cum dorește să procedeze.

Imediat după votul din Comisia Juri, un purtător de cuvânt al Parlamentului a declarat că respingerea unui candidat în comisia de afaceri juridice este fără precedent și „trebuie să vedem ce se va întâmpla”.

„Este clar că audierea nu poate avea loc”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW