Managerul Spitalului Sf. Pantelimon, Bogdan Socea, a demisionat din funcție
Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală, medicul Bogdan Socea, și-a anunțat vineri, 9 august, demisia din funcție. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut în urmă cu două zile demisia conducerii spitalului, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul București a făcut percheziții la locuințele unor medici în dosarul morților suspecte din secția ATI a unității medicale. Două doctorițe, acuzate de uciderea unui pacient, se află în arest preventiv.
„În lumina solicitării domnului Ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a Primului Ministru, precum şi a circumstanţelor recente, îmi prezint demisia din funcţia de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă «Sfântul Pantelimon» Bucureşti, pentru a sprijini eforturile de restabilire a încrederii publicului în această instituţie”, a scris Bogdan Socea într-o postare pe Facebook.
Medicul a subliniat că spitalul colaborează strâns cu autoritățile pentru a clarifica circumstanțele care au condus la decesele suspecte.
„Dorim să subliniem că suntem angajaţi pe deplin în cooperarea cu autorităţile competente pentru a clarifica circumstanţele acestor tragedii. Totodată, am investigat intern fiecare detaliu al acestor evenimente pentru a identifica eventualele deficienţe şi a implementa măsurile necesare. În perioada recentă, am demarat o serie de acţiuni pentru a îmbunătăţi calitatea şi siguranţa serviciilor medicale. De asemenea, am iniţiat o revizuire a tuturor protocoalelor şi procedurilor din secţia de Terapie Intensivă”, a mai transmis medicul.
Cele două doctorițe acuzate de uciderea unui pacient, arestate preventiv pentru 30 zile
Tribunalul București a hotărât joi arestarea pentru 30 zile a Mariei Miron și Mirelei Păiuș, cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de uciderea cu premeditare a unui pacient.
Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.
„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.
Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.
„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.
Sursa foto: Facebook / Dr. Bogdan Socea Chirurgie Generală
Comentarii