Wednesday, November 27, 2024
Jurnalism corect


Poliția Română trage un semnal de alarmă: Cât de periculoasă este utilizarea ilegală a articolelor pirotehnice

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Poliția Română trage un semnal de alarmă privind prevenirea producerii accidentelor provocate de utilizarea ilegală a articolelor pirotehnice. Autoritățile continuă să informeze asupra pericolului la care se expun, toate persoanele care nu respectă instrucțiunile existente pe eticheta fiecărui articol pirotehnic.

Oamenii legii vor declanșa, în perioada următoare, acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice.

Informații importante

Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, polițiștii transmit următoarele informații:

Persoanele juridice autorizate, nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate. De asemenea, persoanele fizice autorizate nu pot comercializa către populaţie articole pirotehnice din categoriile F2-F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate către populaţie tot timpul anului.

Totodată, acestea nu pot organiza jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4. Acestea sunt permise numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Cetățenii cu vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1 pe tot timpul anului. Articolele pirotehnice din categoriile F2 – F4, P.2 şi T.2 nu pot fi confecţionate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice.

„În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau altor categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic. Nerespectarea prevederilor legale în aceste cazuri atrage sancțiuni de natură penală sau contravențională, după caz”, potrivit Poliției Române.

Iarna trecută, polițiștii au organizat acțiunea numită „Foc de Artificii”, unde, la nivel național au fost desfășurate peste 3.500 de acțiuni de verificare a legalității operațiunilor cu articole pirotehnice. În urma acestora, polițiștii au indisponibilizat peste 37 de tone de materiale pirotehnice, au constatat peste 1.300 de infracțiuni și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de aproape 300.000 de lei.

Cum sunt clasificate articolele pirotehnice

Potrivit Hotărârii de Guvern 1102/2014, articolele pirotehnice sunt următoarele:

Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:

  1. a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință;
  2. b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut și care sunt destinate utilizării în exterior în spații restrânse;
  3. c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spații deschise vaste și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane;
  4. d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.

Art. 13. –

Articolele pirotehnice de scenă se clasifică în următoarele categorii:

  1. a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;
  2. b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Art. 14. –

Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii:

  1. a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
  2. b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW