Tuesday, December 1, 2020
Jurnalism corect


SURSE Instanța Supremă sesizează CCR pe tema impozitării pensiilor speciale / Judecătorii reclamă încălcarea a nouă articole din Constituție

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 18 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Judecătorii Instanței Supreme (ÎCCJ) au decis, joi, să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) pe tema modificării din Parlament care vizează impozitarea pensiilor de serviciu, potrivit unor surse.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

În documentul întocmit de judecătorii Instanței Supreme este reclamată încălcarea mai multor alineate din nouă articole ale Constituției: art. 1 alin. (3) și (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3) și ale art. 134 alin. (4).

La ședința Secțiilor Unite au fost prezenți 93 de judecători.

Argumentele ÎCCJ

Potrivit surselor Main News, judecătorii spun că va fi în special afectată categoria pensionarilor magistrați.

”Așa cum rezultă din expunerea de motive a legii, taxa de 85% pentru veniturile din pensii care depășesc 7.001 lei va afecta în principal categoria pensionarilor magistrați, în cazul cărora pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019 era de circa 18.000 lei, iar, subsecvent, se va răsfrânge asupra pensionarilor aeronautic civil navigant, în cazul căruia pensia medie în plată la același moment este menționată ca fiind de circa 10.000 lei. Potrivit acelorași exemple menționate în expunerea de motive, celelalte categorii de pensii reglementate prin legi speciale supuse taxei instituite vor fi afectate într-o măsură extrem de redusă sau chiar deloc (spre exemplu: pensia medie în plată la finele lunii aprilie 2019, stabilită în baza Legii nr. 94/1992 era de circa 7.700 lei, iar cea stabilită în baza Legii nr. 7/2006 era de circa 4.400 lei).

Astfel, nu se poate concluziona decât în sensul că taxa de 85% aplicată asupra veniturilor de peste 7.001 lei obținute din pensii reglementate prin legi speciale se răsfrânge cu precădere asupra pensionarilor magistrați, echivalând cu reducerea drepturilor de pensie reglementate de Legea nr. 303/2004 la nivelul altor categorii socio-profesionale care nu se regăsesc în situația magistraților, ipoteză care nu poate fi privită decât ca o cvasi-anulare a compensației parțiale conferite de legiuitor pentru specificul profesiei de magistrat”, potrivit argumentelor obținute de Main News.

Magistrații vorbesc și despre discriminare

”Opțiunea legiuitorului de a stabili o taxă specială aplicabilă numai anumitor venituri din pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, în timp ce restul veniturilor obținute din pensii sunt supuse impozitului pe venit este criticabilă din perspectiva principiului nediscriminării”, potrivit sursei citate.

În plus, judecătorii invocă și faptul că măsura poate afecta independența magistraților.

Avertismentul șefei ÎCCJ

Într-un mesaj transmis după votul din parlament, președintele ÎCCJ, magistratul Corina Corbu, a avertizat că diminuarea veniturilor judecătorilor poate aduce atingere independenței acestora.

„Încercările de diminuare a garanţiilor de independenţă ale judecătorilor, mai vizibile astăzi, în forma lor economică, dar nu numai, se repetă cu regularitate şi sunt prilejuri de coagulare a forţelor politice, în ciuda mult proclamatului principiu al cooperării loiale între puterile statului. În pofida prevederilor constituţionale şi a jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, aceste tentative continuă şi în aceste zile,” a transmis Corina Corbu.

Ce a decis Parlamentul

Camera Deputaților a aprobat, miercuri, în calitate de for decizional, impozitarea pensiilor speciale.
Astfel, cele care depășesc 7.001 lei ar urma să fie impozitate cu 85%. Totodată, vor fi impozitate cu 10% pensiile speciale cuprinse între 2.000 şi 7.000 lei.

Au fost 307 voturi pentru și un vot împotrivă.

Potrivit actului normativ adoptat de Parlament, ar urma să fie impozitate pensiile militarilor, polițiștilor, magistraților, diplomaților, parlamentarilor și foștilor șefi ai statului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW