Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Poliția locală va putea cere proprietarului unei mașini datele celui căruia i-a împrumutat-o / Legea merge la promulgare

By news.ro , in Stirile zilei , at 8 noiembrie 2022

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stabilirea şi în sarcina poliţiei locale, a atribuţiei de a putea solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, iar în cazul nerespectării transmiterii informaţiilor solicitate să poată constata contravenţiile şi să aplice sancţiunile corespunzătoare. Legea merge la promulgare.

Astfel, „la solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, arată propunerea legislativă adoptată, marţi, de către deputaţi.

Totodată, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

„- nerespectarea de către proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul a obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţie locale, după caz, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzute la art. 39.

– nerespectarea obligaţiei de a comunica, în termenul indicat în cuprinsul solicitării poliţiei rutiere sau poliţiei locale, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, prevăzută la art. 39”, conform sursei citate.

De asemenea, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către poliţistul local se fac cu respectarea dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr.l55/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, mai indică sursa menţionată.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii