Saturday, March 25, 2023
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 7 aprilie 2022

Fostul ministru al dezvoltării și turismului Elena Udrea a fost condamnată joi, 7 aprilie, de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă. 

Alături de Udrea au fost mai condamnați la închisoare cu executare fost președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja,- 5 ani și asistentul fostului ministru Tudor Breazu – 3 ani. Pedepse cu suspendare au primit Ştefan Lungu, fost consilier – 1 ani și 6 luni, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, – 4 ani, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii -3 ani, Dragoş Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani și 6 luni. Fostul ministru al economiei Ion Ariton a fost achitat.

3 milioane euro de achitat

Elena Udrea va trebui sa achite în jur de 3 milioane euro – 8,1 milioane lei cu titlu de despagubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, 600.000 euro către Corin Boian și 300.000 euro către Adrian Gărdean.

Dosarul „Gala Bute”

Dosarul penal a pornit de la o investigație publicată în 2011 de ziarul Gazeta Sporturilor. Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute, în care Lucian Bude, campion mondial la box la acea vreme, urma să își apere titlul, după discuții cu Rudel Obreja.

Conform anchetatorilor, Udrea le-ar fi cerut subordonaților din minister să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

Procurorii au susținut că sumele obținute de Udrea au intrat fie în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja).

Udrea mai are o condamnare în primă instanță

Magistrații de la Curtea de Apel București au condamnat-o, în luna martie 2021, pe Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, la 8 ani de închisoare cu executare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Sentința nu este însă definitivă, fiind atacată cu apel.

În același dosar, Ioana Băsescu, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani. Sentința pronunțată nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Totodată, instanța a decis și confiscarea sumei de 1 milion de lei de la Elena Udrea, precum și a unor bunuri care îi aparțin Ioanei Băsescu.

Elena Udrea a părăsit România înainte de decizia din Gala Bute şi a revenit după suspendarea hotărârii

Elena Udrea a părăsit România înainte de prima condamnare definitivă, la 6 ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”. Ulterior, a fost depistată, alături de Alina Bica, în Costa Rica. A revenit în România după ce sentinţa a fost suspendată, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale

CCR a decis că procesele în care au fost dictate sentințe înainte de finalul lui 2018 de către completurile de cinci judecători trebuie rejudecate pentru că doar patru din cinci magistrați erau aleși prin tragere la sorți.

CITEȘTE ȘI: Cum a scăpat Elena Udrea de prima condamnare definitivă, primită în dosarul „Gala Bute”

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW