Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Poate face față sistemul sanitar exploziei cazurilor de COVID-19? Interviu cu fostul ministru al sănătății Ioana Mihăilă

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 21 septembrie 2021

Valul patru al pandemiei COVID-19 afectează extrem de grav România. Numărul persoanelor care dezvoltă forme severe ale bolii, în cea mai mare parte nevaccinate, este în continuă creștere ceea ce cauzează suprasolicitarea unităților sanitare. Într-un interviu acordat Mainnews.ro, fostul ministru al sănătății Ioana Mihăilă, a explicat că pot fi operaționalizate cel mult 1.600 – 1.700 de paturi în secțiile de Terapie Intensivă, 100 fiind de pediatrie, în vreme ce premierul Florin Cîțu a anunțat un necesar de 2.000 de paturi.

În opinia fostului ministru al sănătății, eventualele măsuri de restricție nu ar trebui să vizeze persoanele vaccinate împotriva COVID-19, în condițiile în care riscurile ca acestea să dezvolte forme severe și să transmită virusul sunt extrem de mici.

Interviul integral

MN: Poate face sistemul sanitar numărului mare de pacienți în stare gravă cu COVID-19?

IM: Sistemul sanitar poate față, așa cum a făcut față și în valul 3 și în valul 2 al pandemiei. Evident, dacă se depășește capacitatea maximă în secțiile de Terapie Intensivă, vor fi pacienți care vor avea de suferit. În plus, trebuie să fim conștienți că fiecare pat de spital care este ocupat de un pacient COVID-19 nu poate fi ocupat de un pacient cu o altfel de afecțiune. Spre deosebire de anul trecut, când nu aveam altă posibilitate de a preveni și de a răspunde pandemiei, acum avem vaccinarea, iar cu cât mai multe persoane sunt vaccinate, cu atât mai mare este încărcătura pe sistemul sanitar. Suntem în situația în care numărul de persoane vaccinate nu este suficient de mare pentru a putea să stăm liniștiți în fața acestui val patru.

MN: Care este numărul maxim de paturi care pot fi operaționalizate în ATI pentru COVID-19?

IM: Numărul maxim de paturi ATI care a fost operaționalizat și în valul 3, centralizat prin planurile de reziliență depuse de spitale și de direcțiile de sănătate publică, atunci când spitalele s-au deschis și pentru pacienții non-COVID este de 1.600 – 1.700 de paturi, dintre care 100 sunt pentru pacienți copii.

MN: Considerați că acest proces de operaționalizare a paturilor ATI ar fi trebuit făcut mai devreme? 

IM: Potrivit Ordinului de ministru publicat în aprilie, în funcție de incidența la nivelul județului și gradul de ocupare a paturilor, se prevede redeschiderea de noi secții. Operaționalizarea se face când gradul de ocupare este unul mare, nu când avem 30 de cazuri.

MN: Ce măsuri ați propus pentru reducerea în intensitate a valului 4 al pandemiei?

IM: Am propus măsuri de stimulare a campaniei de vaccinare. Campania de vaccinare este coordonată de CNCAV, organism aflat direct în subordinea premierului. Chiar dacă Ministerul Sănătății nu avea atribuții directe în coordonarea campaniei de vaccinare, a venit cu măsuri de stimulare. Vorbim de Ordonanța și Ordinele de ministru prin care se acordă tichete de masă persoanelor care se vaccinează și loteria de vaccinare. În plus, tot Ministerul Sănătății a propus și a implementat plate medicilor de familie care vaccinează, plata suplimentară care vaccinează la domiciliul pacientului și posibilitatea de a vaccina în ambulatoriile spitalelor.

MN: Ținând cont de evoluția epidemiei în România, este necesară închiderea unor activități economice? 

IM: Nu cred că mai trebuie să vorbim despre restricții pentru persoanele care sunt deja vaccinate, ținând cont că riscul este redus de a dezvolta o infecție severă dacă contactează virusul SARS-CoV-2 și pentru care riscul este redus de transmitere către alte persoane.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *