Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

PNL, proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 martie 2020 Etichete: , ,

Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, împreună cu alți doi senatori liberali, respectiv Laura Iuliana Scântei și Daniel Fenechiu, au inițiat un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru persoanele care nu respectă recomandările autorităților din această perioadă și propagă bolile contagioase.

„Mărirea pedepselor pentru cei care propagă bolile contagioase! Asta prevede inițiativa legislativă a cărei inițiator sunt, împreună cu colegii mei senatori, Laura-Iuliana Scântei și Daniel Fenechiu. Dar este un proiect pentru care aștept semnături de la parlamentarii tuturor partidelor politice!!!(…) Sunt fapte grave, iar regimul sancționator din România este mult prea blând pentru infracțiunea în discuție, din moment ce nu i-a făcut sa conștientizeze amploarea situației și să aibă o conduită corespunzătoare. Cu valori sociale precum sănătatea și viața persoanei nu te joci! Tocmai de aceea, propunerea este drastică și corespunde nevoilor sociale actuale”, a scris Alina Gorghiu, pe pagina sa de Facebook.

Ce prevede proiectul de lege

  • Art. 352 – (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viața uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.
  • Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
  • Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
  • Dacă faptele prevăzute la alin. (1) și (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.
  • Omisiunea de a divulga autorităților competente în prevenirea, combaterea și tratarea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum și orice alte informații necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
  • Dacă faptele săvârșite în condițiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) și (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice, limitele de pedeapsă se majorează cu jumătate.

Inconștiența românilor

Cazul Gerota

O mare parte dintre cazurile din București, 52 potrivit Alinei Gorghiu, sunt rezultatul inconștienței fostului șef adjunct al Poliției Capitalei, care a ascuns faptul că a călătorit într-o zonă roșie. Medicii de la Spitalul MAI au aflat abia pe 9 martie că pacientul este purtător de Covid-19. Gestul său a afectat și funcționarea mai multor instituții publice, inclusiv Spitalul Gerota care, în prezent, se află în carantină. Pe numele bărbatului a fost deschis un dosar în care este acuzat de zădărnicire a combaterii bolilor. Cauza a fost preluată, pe 12 martie, de Parchetul General, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2.

Român infectat, întors în țară din Spania

Poliția de Frontieră a deschis un dosar penal pe numele unui cetățean român care a aterizat, marți, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă. Bărbatul a fost diagnosticat cu coronavirus în timp ce se afla în Spania, nu a respectat recomandările medicilor și a luat decizia să vină în România, cu un zbor care a plecat din Madrid. În avion cu românul infectat au călătorit aproximativ 60 de persoane. Autoritățile au demarat o anchetă epidemiologică în cazul acestui pacient.

Cazul femeii din Hunedoara

O femeie din Hunedoara în vârstă de 26 de ani a îmbolnăvit nouă persoane după ce a plecat de acasă deși se afla în regim de izolare. Pacienta infectată se întorsese din Italia, a fost plasată în izolare, însă aceasta a părăsit domiciliul și s-a dus la spitalul din municipiului Petroșani, unde a fost internată într-un salon izolat al unității medicale. Femeia a fost amendată pe 6 martie cu 10.000 de lei de către DSP Hunedoara pentru că nu a respectat regimul de autoizolare la domiciliu. Pe 9 martie, DSP Hunedoara a fost anunțată că femeia are febră, iar testele efectuate au arătat că este infectată cu coronavirus. În urma acestui incident, a fost declanșată o anchetă epidemiologică la Spitalul de Urgență din Petroșani. În prezent, circa nouă persoane sunt infectate din cauza iresponsabilității femeii de 26 de ani. În cazul acesteia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal „in rem”.

Ce prevede infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor în prezent 

  • (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *