Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PNL atrage atenția UDMR, după discursul lui Viktor Orban: Ajungi să cauționezi indirect niște manifestări care depășesc o anumită limită

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 iulie 2022

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), le-a atras atenția miniștrilor UDMR să fie „puțin mai atenți” la ieșirile publice, întrucât pot ajunge să sprijine „indirect” manifestări care depășesc o anumită limită, făcând referire la discursul premierului ungar Viktor Orban, de la Băile Tușnad.

Viktor Orban a fost prezent, sâmbătă, la un eveniment organizat de comunitatea maghiară din România de la Băile Tușnad, ocazie cu care a lansat o serie de mesaje controversate prin care a criticat strategia Uniunii Europene în timpul invaziei ruse în Ucraina și a spus că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

La evenimentul de la Tușnad au participat inclusiv lideri ai UDMR, partid care face parte din coaliția de guvernare, iar vicepremierul Kelemen Hunor a participat inclusiv la o cină alături de premierul ungar, vineri seară.

Pe undeva e de înțeles dorința celor din UDMR să fie gazde bune, pentru că ei reprezintă această minoritate maghiară din România. Am convingerea că ei vor continua să promoveze în România un model al toleranței și cooperării, nu al ostilității, așa cum a făcut-o Viktor Orban. Din câte știu, miniștrii UDMR din Guvern sunt solidari cu acțiunile României și ale UE, legate de sprijinirea Ucrainei”, a comentat purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, pentru Main News.

În schimb, liberalul le-a atras atenția miniștrilor UDMR să „fie mai atenți la unele ieșiri publice”.

Indirect ajungi să cauționezi niște manifestări care, din păcate, depășesc o anumită limită și lucrul ăsta afectează și induce o anumită imagine și nu e bine”, a adăugat Ionuț Stroe.

În ceea ce privește discursul premierului ungar, liberalii au transmis că a fost vorba de „o intervenție total inadecvată”.

Mi-e foarte greu să comentez declarațiile lui Viktor Orban, pentru că se pretinde a fi un lider european. În discursul lui regăsești pasaje din manualul de propagandă al Kremlinului, e foarte deranjant că a ales să transmită aceste mesaje unui public din România, unor cetățeni din România, chiar dacă de etnie maghiară, încercând să creeze un curent favorabil lui Vladimir Putin în România”, a fost reacția reprezentantului PNL.

Numai că fostul ministru liberal consideră că românii „sunt mult mai europeni” decât crede Viktor Orban și i-a recomandat să adreseze mesajele respective în Ungaria.

Dacă e să ne uităm și la celelalte declarații, apropo de acele presupuse amestecuri de rase, nimic din ce spune nu mai seamănă a discurs al unui lider european, e împotriva spiritului european pe care cei prezenți acolo au pretins că îl promovează.

Transilvania este un model al toleranței pentru toată Europa și, din păcate, premierul maghiar vine aici să facă afirmații la limita rasismului, e total inadecvat să vorbești despre amestecul de rase care nu are niciun fel de legătură cu valorile noastre comune”, a precizat Ionuț Stroe.

CITEȘTE ȘI: Premierul maghiar, mesaje controversate de la Tușnad. PSD: România nu este trambulina mesajelor antieuropene și proruse

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/pnl-atrage-atentia-udmr-dupa-discursul-lui-viktor-orban-ajungi-sa-cautionezi-indirect-niste-manifestari-care-depasesc-o-anumita-limita/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *