Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat miercuri de prim-ministrul Florin Cîțu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 2 iunie 2021

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), mecanismul prin care România va accesa din fonduri europene 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și credite, ar urma să fie publicat și prezentat în fața publicului miercuri, 2 iunie, potrivit unui anunț al Guvernului.

PNRR va fi prezentat de premierul Florin Cîțu, într-o conferință de presă susținută miercuri, la ora 16:00, alături de vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor și de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

România a depus PNRR la Comisia Europeană luni, pe 31 mai.

Am primit Planul Național de Redresare și Reziliență al României. Conține reforme și investiții ce vor susține tranziția verde, tranziția digitală, creșterea inteligentă, sănătatea și reziliența și politici pentru următoarele generații. #NexGenerationEU(n.r. programul Comisiei Europene) va ajuta la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil”, a scris Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, luni, pe Twitter, după depunerea PNRR.

Planul Național de Redresare și Reziliență

Comisia Europeană a decis, în anul 2020, să aprobe Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), în valoare de 672 de miliarde de euro, ce vor fi acordate statelor membre sub formă de granturi și împrumuturi.

Din alocarea totală pentru MRR la nivelul UE, România poate beneficia de 29,2 miliarde de euro – 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Regula stabilită prin propunerea de regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în august 2026.

Sinteza PNRR poate fi consultată aici 

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com